Linkovi

Prozorska stakla razbijena na mostarskoj džamiji - 2004-03-22


Prozorska stakla na jednoj džamiji u Mostaru razbijena su u noći između subote i nedjelje. Iz mostarske Islamske zajednice saopšteno je kako je riječ o trećem napadu na tu džamiju u posljednjih 20-ak dana.

Baba-Beširova džamija u naselju Balinovac, prvobitno je izgrađena prije više od 400 godina. Tokom rata bila je potpuno srušena, obnovljena je prošle godine.

O razbijanju stakala, javnost je obavijestio imam balinovačke džamije, Adnan Jakirović, koji je rekao i kako je to bio treći napad na džamiju u dvadesetak dana, dok se u saopštenju Islamske zajednice Mostara također kaže kako je to deveti napad u posljednjih pola godine.

Informacija o napadu na džamiju potvrđena je i iz MUP-a HNK, u čijem se redovnom biltenu dnevnih događanja kaže da je nepoznato lice kamenom razbilo jedno prozorsko staklo na Baba-Beširovoj džamiji.

Iz Islamske zajednice saopštavaju kako su sva tri posljednja slučaja prijavljena MUP-u, te izražavaju strepnju da počinioci nikada neće biti pronađeni.

Ovim povodom oglasio se i Gradski odbor Narodne stranke radom za boljitak, koja – uz oštru osudu razbijanja prozora na džamiji – kaže kako je refleksija etničkih sukoba na Kosovu očita i u ovom vandalskom činu.

«Ovi sukobi dobrano su pomogli pojedinim nacionalističkim opcijama da pokušaju ponovo da zasijusjeme zla među građanima Mostara. Radi činjenice da se prvenstveno radi o političkim igrama nekolicine ljudi, u namjeri da opstruiraju napredak ujedinjenja Mostara, pozivamo građane da ostanu hladne glave ida se ne daju prevariti još jedanput», kaže se uz ostalo u saopštenju Stranke Radom za boljitak.

XS
SM
MD
LG