Linkovi

Ljudske ćelije upozorenje na opasnost od bioterorizma - 2004-03-22


U doba prijetnji terorizmom, sprječavanje i minimaliziranje bioloških napada je od velike važnosti. Neki naučnici vjeruju da odgovor za suprotstavljanje bioteroru leži upravo u našim ćelijama.

Ako se uključi alarm za bioteroristički napad, kako možemo znati koliko je situacija ozbiljna? Istraživači na univerzitetu Vanderbilt su stvorili uređaj koji bi mogao ljudima pomoći da to otkriju prije nego bude isuviše kasno. Uređaj koristi individualne ćelije osobe kako bi se nagovijestilo da nešto u okolini nije sigurno. Ljudska jetra, bubreg, srce ili nervne ćelije se drže živim u nečemu što se naziva bio-fiziometar. Kada se otrovne tvari pojave, senzori mjere na koji način ćelije reagiraju.

Mi zapravo posmatramo na koji način se ćelije mijenjaju gledajući na koji način mijenjanju svoju energiju, kaže David Cliffel s univerziteta Vanderbilt.

Nekada se zrak u rudnicima testirao donošenjem kanarinaca u rudarska okna i ako kanarinac umre, to je značilo da je zrak nesiguran. Tehnologija koja testira ljudsko tkivo bi mogla spasiti mnogo više od ptica. Nekoliko laboratorija razvijaju ćelijiske pokuse koji pokazuju kako ljudi mogu reagirati na kozmetičke proizvode ili lijekove. To je način da se otkriju stvari koje mogu prouzročiti bolest ili smrt. Istraživači na Vanderbiltu se nadaju da bi njihova tehnologija mogla otkriti najopasnije hemikalije, kako nijedna osoba niti životinja ne bi bili izloženi.

Nadamo se da ćemo izgradnjom boljih senzora za mjerenje otrovnosti kako u okolini, tako i vezano za terorističke napade, biti u mogućnosti dati rana upozorenja mnogo brže, kaže David Cliffel.

Takva tehnologija bi mogla ljudske ćelije pretvoriti u alarm za bioterorizam. To je samo još jedan znak da će najbolje oružje protiv bioterorizma doći od biotehnologije.

XS
SM
MD
LG