Linkovi

Knjiga Protiv Svih Neprijatelja govori o američkom ratu protiv terorizma - 2004-03-22


Gospodin Clarke, čija knjiga: Protiv Svih Neprijatelja, govori o američkom ratu protiv terorizma, sutra treba da svjedoči pred federalnom komisijom koja istražuje napade od 11. septembra 2001.

Bivši savjetnik predsjednika Busha za borbu protiv terorizma, Richard Clarke, u knjizi iznosi tvrdnju da je predsjednik Bush užasno loše obavljao zadatak odbrane Sjedinjenih Država od terorista. On navodi da su predsjednik i njegovi pomoćnici bili mnogo više zainteresirani za napad na Irak i njegovog u medjuvremenu svrgnutog lidera Saddama Husseina - nego za akciju protiv al-Qaide, čak i nakon 11. septembra.

Bushova administracija negira da je ignorirala prijetnju koju je predstavljala al-Qaida.

Ono što Dick Clarke čini jeste pokušaj sugestije da bi - da smo ga samo slušali - možda mogli spriječiti 11. septembar. To, jednostavno, nije tačno, kaže Dan Bartlett, glasnogovornik Bijele Kuće.

Autor, medjutim, tvrdi da je od trenutka kad je stupio na dužnost, predsjednik Bush bio fiksiran na Saddama Husseina i da je ignorirao upozorenja u vezi sa al-Qaidom. Dan nakon 11. septembra, piše Clark u knjizi,, vodjen je ovakav razgovor.

Vidi je li ovo Saddam uradio. Vidi ima li ikakve veze s ovim, zatražio je gospodin Bush.

- Ali, predsjedniče, to je bila al-Qaida.

- Znam, znam, ali vidi je li Saddam bio umiješan u to...

I bivši ministar finansija Paul O,Neil je iznio istovjetne tvrdnje u svojoj nedavno objavljenoj knjizi, ali Bijela Kuća kaže da je predsjednik ustvari samo nastojao da ispita sve uglove gledanja - prije odluke da pokrene rat protiv Afghanistana.

Štab kampanje demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerry-a, koji je trenutno na odmoru, zamolio je za komentar bivšeg generala Wesley Clarka:

Ova je administracija na dužnost stupila sa već donesenom odlukom da ide protiv Saddama Husseina i 11. septembar iskoristila kao povod za to, i odvela nas u rat koji nismo morali voditi i mi smo sad tim ratom svi opterećeni, rekao je general Clark.

XS
SM
MD
LG