Linkovi

Tražimo od lidera da preuzmu odgovornost na Kosovu - poruka je lidera EU - 2004-03-22


Ministri vanjskih poslova EU su danas zatražili od svih lidera na Kosovu, posebno albanskih da preuzmu odgovornost za nastalu situaciju, te da se angažuju djelovanjem i izjavama kako bi prijetnja novim nasiljem bila otklonjena. Nakon današnjeg susreta Vijeća ministara, visoki predstavnika EU za vanjskupolitiku i sigurnost, Javier Solana je rekao: Apsurdno je da lideri Kosova, narod Kosova, pet godina nakon što su im snage KFOR-a i UN-a pomogle, sada čine drugim ljudima ono što su ranije upravo njima činili. To je apsolutno neprihvatljivo, rekao je Solana, zahtjevajući ponašanje u okviru jasno naglašenih standarda medjunarodne zajednice".

On insistira na konkretnoj reakciji lidera kosovskih Albanaca, njihovom suprotstavljanju ubistvima, paljenju kuća i protjerivanju ljudi.

”Loše stvari koje su se desile ne smiju se ponoviti i zato se trebaju pobrinuti tamošnji lideri“- poruka je kosovskom rukovodstvu od strane predsjedavajućeg Vijeća ministara, irskog ministra vanjskih poslova, Briana Cowena.

Šefovi diplomatija Unije su jedinstveni u stav da je riječ o dogadjajima koji su "unazadili Kosovo". Javier Solana tako naglašava da je načinjena ogromna šteta, da je ugrožen ugled kosovskih lidera pred medjunarodnom zajednicom, te da se oni moraju angažovati za povratak tog ugleda.

"Vidio sam grafit na uništenoj srpskoj crkvi na Kosovu: Smrt Srbima, dole UNMIK! Ako je ovo osjećaj u narodu, a lideri to dozvoljavaju, to nije način na koji se ide naprijed".

Na kraju današnjeg skupa je potvrdjeno da će Solana, zajedno sa evropskim komesarom za medjunarodne odnose, Chrisom Pattenom, u srijedu otputovati u Prištinu kako bi, naglašava se, na licu mjesta vidjeli da li imaju osnova obećanja tamošnjih lidera da će se angažovati na smirivanju prilika.

XS
SM
MD
LG