Linkovi

Washington: Nagradjen medjureligijski hor iz BiH - Pontanima - 2004-03-19


Sinoć je u prostorijama autrijske ambasade ovdje u Washingtonu održana godišnja ceremonija dodjele nagrada koje dodjeljuje organizacija Search for Common Ground, najveća ne-vladina organizacija na svijetu koja se zalaže za rješenje sukoba. Jedna od nagrada otišla je u ruke članova međureligijskog hora Pontanima iz BiH.

Spomenimo samo neke od proteklih dobitnika--bivši američki predjsenik Jimmy Carter, senator George Mitchell, vjerski lider Desmond Tutu, aktivisti iz Fondacije Daniel Pearl, te brojni umjetnici i autori.

Ove godine, nagradu za međunarodnu diplomaciju su dobili premijer Indije Atal Behari Vaypayee i pakistanski predsjedik Pervez Musharaf, nagradu za postizanje mira dobila je italijanska zajednica Sant Egidio, nagradu za sportsku diplomaciju dobili su istraživački tim na Antarktiku sačinjen od četiri Izraelca i palestinca, nagradu za izgradnju mira u zajednici dobila je regionalna mreža za borbu protiv AIDS-a, i nagradu za pomirenje kroz umjetnost dobio je međureligijski hor Pontanima iz BiH.

Dobitnike nagrada su pozdravili austrijska ambasadorica u Sjedinjenim državama, Eva Nowotny, te predstavnici organizacije Search for Common Ground.

Svrha ovih nagrada je odati priznanje ljudima u različitim poljima koji rade jednu zajedničku stvar, a to je izlaganje riziku i poduzimanje velikih napora kako bi se približile zajednice izvan njihovih granica, bilo vjerskih, etničkih, rasnih, ili političkih, kaže SHAMIL IDRISS, predstavnik organizacije Search for Common Ground.

Ovogodišnja dodjela nagrada posvećena je tragično preminulom predjsendiku Makedonije Borisu Trajkovskom, i minutom ćutnje odata je počast predsjedniku zemlje u kojoj organizacija Search for Common ground provodi uspješne projekte.

Dodjela nagrada je bila kulminacija jednonedjeljnog gostovanja i koncerata oko polovine od ukupno 60 članova hora Pontanima u Sjedinjenim državama.

U horu Pontanima pjeva i troje stranaca--Amerikanka Keziah Conrad iz Arizone, koja je prije dvije godine u BiH došla putem menonitske zajednice, je jedna od njih.

XS
SM
MD
LG