Linkovi

Stalno NATO vijeće odobrilo slanje još četiri bataljona vojnika iz sastava SFOR-a na Kosovo - 2004-03-19


Ambasadori Sjevernoatlantskog vijeća su se i danas okupili u sjedištu Alijanse u Briselu, kažu izvori bliski Savezu. Povod okupljanju je alarmantna sigurnosna situacija na Kosovu, zbog koje su već upućene dodatne snage mirovnoj misiji KFOR-a.

Danas je u briselskom sjedištu NATO saopšteno da je Stalno NATO vijeće odobrilo slanje još četiri bataljona vojnika iz sastava SFOR-a na Kosovo, koji su do sada bili u stanju pripravnosti. To predstavalja ojačanje KFOR-a za oko 600 vojnika.

Na terenu se, prema raspoloživim informacijama, već nalazi oko 150 britanskih vojnika, prethodnice ranije najavljenog pojačanja koje ukupno broji 750 pripadnika jedinica za posebne namjene britanske vojske, koji su se pridružili američkim i talijanskim vojnicima iz misije SFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Njemačka će na Kosovo poslati dodatnih 600 vojnika, najavljeno je u Ministarstvu odbrane u Berlinu. Prema riječima ministra odbrane, Petera Strucka, dodatni kontigent vojnika Bundeswera bi trebao pomoći smirivanju nasilja na Kosovu.

Planirano je da dodatne trupe počnu sa raspredjivanjem na terenu već u subotu, podižući njemačko učešće u misiji KFOR-a na 3.800 vojnika.

Uz ovo, i Francuska će poslati dodatne snage na Kosovo, izjavio je danas francuski ministar odbrane Missel Aliot Mari . On je rekao da će oko 400 novih vojnika još tokom dana stići u Prištinu iz vojne baze u francuskom gradu Tuluz i pomoći napore Alijanse da pod kontrolu stavi situaciju na Kosovu.

XS
SM
MD
LG