Linkovi

Suzdržane reakcije o mogućem hvatanju Aymana al-Zawahrija - 2004-03-19


Na vijesti o mogućem hvatanju Aymana al-Zawahrija, čovjeka broj dva na hijerarhijskoj ljestvici al-Qaide i predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush, i drugi istaknuti zvaničnici sadašnje administracije reagirali su suzdržano i upozoravajući da čak i hvatanje Osame bin Ladena ne znači kraj te terorističke mreže.

Da su pakistanski vojnici okružili uporište u kojem se krije al-Zawahri potvrđeno je sa najvišeg mjesta. Naime, pakistanski predsjednik Pervez Musharaf je rekao da se vjeruje da je ”meta visoke vrijednosti“ - kako je rekao - uhvaćena u zamku na jugu Waziristana, poluautonomnog pojasa uz granicu sa Afganistanom. Po riječima jednog zvaničnika al-Zawahri je možda i ranjen. Vraćajući se iz Fort Campbella u Bijelu kuću predsjednik Bush je sinoć novinarima kratko odgovorio da on nema ”novih informacija.” Zamjenik ministra odbrane Paul Wolfowitz, gostujući na tv-kanalu PBS je takođe rekao da se za sada ništa ne zna sigurno: Zasigurno ne znamo. Ono što znamo je da pakistanska vlada vrlo ozbiljno pristupa hvatanju terorista koji se kriju u Pakistanu. Zahvaljući pakistanskoj vladi, Khalid Sheik Mohammad, mozak napada od 11. septembra je već više od godinu dana u našim rukama. Pakistanske snage nalaze se na divljem, vrlo teškom području. Nama ostaje da čekamo i vidimo. Čak i kada bi Osama bin Laden bio uhvaćen, što bi bila velika stvar, svako ko pomisli da će to biti i kraj al-Qaide ili drugih terorističkih mreža ne shvata kako terorističke mreže djeluju.

Da hvatanje prvih ljudi al-Qaide ne znači i kraj terorizma upozorio je i senator Carl Levin, upravo se vrativši sa petodnevnog boravka u Iraku.

”Osoba broj dva je vrlo bitna i može nas možda odvesti i do samog bin Ladena. Ali, iskreno, problem je mnogo dublji. Vojni i mnogi drugi stručnjaci ukazuju da će problem terorizma postojati i dalje, bio Osama bin Laden uhvaćen ili ne. Mi ne možemo reći da će, ako uhvatimo njega i čovjeka broj dva, to značiti da će nivo nasilja biti smanjen u Afganistanu, Iraku, ili na drugim mjestima.“

Sjedinjene države su odranije ponudile nagradu od 25 miliona dolara za informaciju koja bi dovela do hvatanje Aymana al-Zawahrija. Što se bin Ladena tiče, jučer su članovi Zastupničkog doma usvojili odluku o duplo većoj nagradi za njegovo hvatanje. Sada Sjedinjene države za Osamu bin Ladena nude 50 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG