Linkovi

Banja Luka: Reakcije na Kosovo i paljenje crkve u Bugojnu - 2004-03-19


Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić i predsjednik Narodne Skupštine, Dragan Kalinić su danas oštro osudili paljenje pravoslavne crkve u Bugojnu. Istovremeno, ministar unutrašnjih poslova ovog entiteta Zoran Đerić je potvrdio da u Republici Srpskoj nije bilo incidenata koji bi se mogli dovesti u vezu sa krizom na Kosovu.

Predsjedništvo Narodne Skupštine Republike Srpske i šefovi poslaničkih klubova upozorili su danas na opasnost od moguće pogoršanja političkog i bezbjednosnog stanja u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj zbog tragičnih događaja na Kosovu.

Napadi na vjerske objekte u Bosni i Hercegovini su prvi znak takvog pogoršanja i nose u sebi ogromne potencijalne opasnosti narušavanja političke stabilosti i napretka u obnovi povjerenja među narodima nakon tragičnog sukoba, ističe se u saopštenju iz kabineta predsjednika Narodne Skupštine.

Sinoćnje paljenje pravoslavne crkve u Bugojnu danas je osudio i predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić poručivši građanima ovog entiteta da se suzdrže od sličnih aktivnosti.

»To je, u svakom slučaju, ekstremistički i vandalistčki čin ali na ekstremizam i vandalizam se ne može odgovarati vandalizmom i ekstremizmom. Neka to niko ne čini. Republici Srpskoj to ne treba. Republika Srpska od toga može imati samo probleme.«

Danas se oglasio i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Zoran Đerić koji je izrazio očekivanja da će vinovnici paljenja pravoslavne crkve u Bugojnu biti otkriveni, potvrdivši da su na teritoriji Republike Srpske i dalje povećane mjere bezbjednosti zbog stanja na Kosovu.

»Te mjere su još uvijek na snazi dok ne ocijenimo da su prestali uslovi za njihovo postojanje. Za sada je situacija, što se tiče Republike Srpske, potpuno, uredna. U toku noći nismo imali nikakvih incidenata koji bi se mogli dovesti u vezu sa aktuelnom situacijom na Kosovu.«

Inače iz baze Ramići kod Bajaluke danas je na Kosovo otputovala jedinica od oko stotinu britanskih vojnika a prema saopštenju iz brigade SFOR-a »Sjeverozapad« ovaj razmještaj ne bi trebao ugroziti sposobnost međunarodni vojnih snaga za održavanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Povodom događaja na Kosovu danas su protestvovali i banjalučki studenti a slične manifstacije su zakazane i u popodnevnim časovima u Banjaluci, Bijeljini i još nekim mjestima Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG