Linkovi

Predsjedništvo BiH, i Vijeće ministara BiH osudili paljenje crkve u Bugojnu - 2004-03-19


Sinoć, između 22 i 23 sata, u Bugojnskom naselju Čipuljić zapaljen je krov pravoslavne crkve. U saopćenju MUP-a SBK, kaže se da je o paljenju crkve, nepoznato lice, telefonom obavijestilo policijsku stanicu Bugojno.

Vatrogasci su požar lokalizirali u 23 i 15 minuta, za koji je uviđajem utvrđeno da je izbio na krovu crkve, čiji je dio izgorio. Pričinjena je manja materijalna šteta a istraga je u toku.

Predsjedništvo BiH, i državno Vijeće ministara osudili su paljenje crkve u Bugojnu, a tim povodom u ovaj grad oputovali su članovi BH Predsjedništva Sulejman Tihić i Borislav Paravac.

Ministar sigurnosti BiH Bariša Čolak izrazio je žaljenje zbog ovog incidenta u Bugojnu. On je podsjetio da su kantonalni i entitetski MUP-ovi, kao i policija distrikta Brčko podigli stepen sigurnosnih mjera, koje uključuju čuvanje vjerskih i sakralnih objekata, ali i objekata diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH.

Muftija travnički Nusret ef Abdibegović izjavio je da je paljenje krova pravoslavne crkve u Bugojnu, vandalski čin, kojeg je najenergičnije osudio. Muftija Abdibegović pozvao je istražne organe da hitno i do kraja rasvijetle ovaj događaj, a građane je zamolio za razum i razboritost.

Visoki Predstavnik za BiH osudio je incident u Bugojnu, rekavši kako su policija i vatrogasci pravovremeno reagirali i da bi bilo veoma opasno unaprijed donositi zaključke prije nego budu poznate sve činjenice o tom događaju.

Prema mojim informacijama radi se o manjem incidentu i manjoj materijalnoj šteti. Već je određena osoba privedena i mislim da se u ovome slučaju više radilo o nečemu što je prouzrokovala šljivovica, a ne etničko ili vjersko nasilje, rekao je visoki predstavnik.

G. Ashdown smatra kako očekuje da će biti poduzete sve mjere da se nastavi dijalog i zaustavi nasilje na Kosovu, istakavši kako ne očekuje da će situacija na Kosovu imati posljedice na situaciju u Bosni i Hercegovini.

Inače, Predsjedništvo BiH,na danas održanoj vanrednoj sjednici, osudilo je svaki oblik nasilja na Kosovu i u Srbiji, pozivajući sve strane da nesporazume rješavaju putem dijaloga.

Predsjedništvo BiH pozvalo je gradjane, političare i vjerske sluzbenike BiH da se razumno i odgovorno odnose spram ovih događaja, te da ne dopuste slično ponašanje u svojoj sredini.

Predsjedništvo BiH od institucija vlasti zahtjeva da poduzmu sve mjere kako u BiH ne bi došlo do sličnih incidenata.

Situacija u Bosni i Hercegovini je stabilna i nema nikakvih pokazatelja da zbog situacije na Kosovu postoji opasnost za BiH, stav je komandanta SFOR-a general-majora Virgilla Packetta. Na ispomoć KFOR-u iz BiH, danas je otputovalo još 160 pripadnika SFOR-a,100 pripadnika britanske kraljevske regimente, poznatijih pod nazivom Gurke, i 60 talijanskih karabinjera.

XS
SM
MD
LG