Linkovi

Ali postoji zabrinutost da bi bivši predsjednik Aristide mogao pokušati onemogućiti napore Haitija da se vrati stabilnosti i demokraciji. - 2004-03-19


Vojnici iz Kanade, Francuske, Čilea i Sjedinjenih država se nalaze na Haitiju obezbjeđujući sigurnost, dok novi premijer Gerard Latortue radi na sastavu nove vlade. Mandat vojnika je odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a. Gospodin Latortue, kojeg je imenovao privremeni predjsednik Boniface Alexandre je naglasio potrebu za vladom nacionalnog jedinstva.

On je održao susrete s predstavnicima političkih stranaka, uključujući i članove stranke Lavalas bivšeg predsjednika Jean Bertrand Aristidea. Vlada koju ću predvoditi, rekao je gospodin Latortue, će uraditi sve što može kako bi posijala sjeme, postavila temelje demokracije, kako bi rasla i postala jaka.

Ali postoji zabrinutost da bi bivši predsjednik Aristide mogao pokušati onemogućiti napore Haitija da se vrati stabilnosti i demokraciji. On je prošlog mjeseca dao ostavku i pobjegao u egzil kada su naoružani pobunjenici ušli u Port au Prince, glavni grad Haitija. On se sada nalazi u susjednoj Jamajci, i insistira na tome da je ustavno izabrani predsjednik Haitija.

Savjetnica Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice je izjavila da su Sjedinjene države zabrinute da bi prisustvo gospodine Aristidea na Jamajci moglo biti podsticaj na dodatno nasilje za grupe koje podržavaju Jean Bertrand Aristidea.

”Haićanski narod se mora kretati naprijed. Tu je novi predsjednik. Tu je novi premijer, novi šef policije. Tu je vijeće istaknutih osoba koje nastoji predvoditi taj proces. Tu je tim UN-a za procjenu koji na Haitiju procjenjuje potrebe snaga sigurnosti. Najbolja stvar koju predsjednik Aristide može učiniti za svoj narod je povući se i dozvoliti im da pokušaju i postignu takvu vrstu demokratskog napretka koju pod njegovom vlasti nisu mogli postići.“

Gospođa Rice je dodala da se Haiti mora suočiti s mnogobrojnim ozbiljnim problemima. Njegova ekonomija i dalje zavisi od strane pomoći i novca kojeg šalju Haićani koji žive izvan zemlje. Njegova jedina rastuća industrija je ilegalna trgovina drogama. Haićanski narod zaslužuje lidere vrijedne njihovog povjerenja i poštovanja, lidere koji se zalažu za vladavinu zakona i zajedničku dobrobit radije nego vlastitu moć i dobit. Sjedinejne države i ostale zemlje su obećale pomoć, ali dugoročni posao izgradnje demokracije leži na samim Haićanima.

XS
SM
MD
LG