Linkovi

Predsjednik Taiwana Chen Shui-bian preživio je danas očigledan pokušaj atentata - 2004-03-19


Predsjednik Taiwana Chen Shui-bian preživio je danas očigledan pokušaj atentata. Na tajvanskog predsjednika i potpredsjednicu Annette Lu, dok su se u okviru predizborne kampanje vozili ulicama Tainana, grada na jugu Taiwana, u otvorenom automobilu pucao je nepoznati napadač. Gospodin Shui-bian pogođen je u stomak, a gospođa Lu u koljeno. Bile su lakše povrede, tako da su se nakon ukazane liječničke pomoći i predsjednik i potpredsjednica vratili u Taipei, glavni grad Taiwana.

Do pokušaja ubistva predsjednika i potpredsjednice Taiwana došlo je posljednjeg dana predizborne kampanje. Prema izjavama zvaničnika ovaj čin neće poremetiti održavanje predsjedničkih izbora predviđenih za nedelju. Osim što će birati predsjednika, stanovnici tog otoka će se izjasniti i o budućim odnosima sa Kinom. Rezultat tog izjašnjavanja mogao bi biti prekretnički momenat u napetim odnosima Kine i Taiwana.

Neki analitičari predviđaju da bi današnji pokušaj atentata mogao uvećati šanse gospodina Shui-biana da ponovo bude izabran. Prema dosadašnjim anketama šanse sadašnjeg predsjednika i protukandidata Liena Chana bile su podjednake.

Zamjenik šefa tajvanske službe sigurnosti izjavio je da policija još nije uhapsila ni jednu osobu, da još niko nije ni osumnjičen i da policija ne želi špekulirati o mogućim motivima neuspješnog atentata. Taj pokušaj je, inače, prvi slučaj otvaranja vatre na tajvanskog predsjednika. Zbog toga ni mjere sigurnosti kojima je bio okružen Chen Shui-bian i potredsjenica Annette Lu nisu bile nešto posebno oštre.

XS
SM
MD
LG