Linkovi

Posjeta Colina Powela Iraku - 2004-03-19


Dok je gospodin Powell ulazio u salu za brifinge, izvještači iz arapskih zemalja su ustali sa svojih mjesta, a jedan od njih je pročitao saopštenje u kojem se iznosi tvrdnja da ni nakon godinu dana okupacije Amerikanci nisu u stanju da stvore sigurnost u Iraku, te zahtijeva otvorena istraga, pred očima medija, o sinoćnjoj pogibiji jednog novinara i jednog kamermana televizijske mreže Al-Arabiya, koje su u incidentu na jednom kontrolnom punktu ubili američki vojnici. Američka vojska je saopštila da nema informacija o tom incidentu, ali da je na jednom kontrolnom punktu otvorena vatra na jedno sumnjivo vozilo i tom prilikom ubijen jedan Iračanin.

Nakon čitanja saopštenja kojeg je državni sekretar pažljivo saslušao, novinari su u znak protesta napustili salu, a gospodin Powell je ovako otvorio press konferenciju:

Dobar dan, dame i gospodo. Ja uvažavam pravo i privilegiju novinara koji su upravo izašli. Oni imaju pravo da javno izraze svoja osjećanja. I to je nešto što se nikada ranije nije moglo dogoditi u Iraku, sigurno ne u posljednjih 30 godina. I ja, lično, žalim za gubitkom života, za gubitkom dvojice novinara u čiju čast su njihove kolege napustile ovaj skup. Ja žalim za gubitkom svakog života, života novinara, vojnika koalicije, radnika ne-vladine organizacije, misionara, običnog iračkog čovjeka koji je brinuo svoje svakodnevne brige. Ali, hajde da budemo načisto ko je odgovoran za gubitak života - to su teroristi, ostaci starog režima, koji ne žele da vide da irački narod živi u miru.

Gospodin Powell je zatim odgovarao na pitanja novinara: Da, čuo sam šta je rekao poljski predsjednik. Mislim da smo mi njemu dali potpunu, poštenu i otvorenu informaciju i najbolju informaciju kojom smo raspolagali u vezi sa oružjem za masovna uništenja, o namjerama i mogućnostima Saddama Husseina. Pitanje da li je bilo ili nije bilo zaliha oružja biće razriješeno u odredjenom trenutku. Poljska je, medjutim, naš dobar saveznik i pouzdan partner u koaliciji i drago mi je da je predsjednik Poljske, i u izjavi kakvu je dao, naglasio i to da poljske trupe ostaju i dalje u Iraku, rekao je američki državni sekretar.

Posjeta gospodina Powella Iraku bila je, inače, odavno već planirana, ali je - iz sigurnosnih razloga - javno obznanjena tek po njegovom dolasku u Bagdad.

Nekoliko sati po odlasku sekretara Powella iz Bagdada, nekoliko eksplozija je odjeknulo u centru grada gdje se nalazi i sjedište privremene američke administracije. Ne zna se još šta je izazvalo eksplozije, ali irački pobunjenici često ka tom cilju ispaljuju minobacačke granate.

U medjuvremenu, nakon podnevne molitve, nekoliko hiljada združenih Šiita i Sunita protestiralo je danas u Bagdadu protiv američkog vojnog prisustva - godinu dana nakon invazije - uzvikujući: Ne - Americi, Ne - Saddamu, Da - islamu.

XS
SM
MD
LG