Linkovi

Ambasadori članica NATO su danas oštro osudili narastajuće nasilje na Kosovu - 2004-03-18


Ambasadori članica NATO su danas oštro osudili narastajuće nasilje na Kosovu, koje odnosi ljudske živote "na svim stranama" i uništava imovinu stanovnika Kosova. Sastajući se vanredno na zahtjev generalnog sekretara, Jaap de Hoop Scheffera, Stalno NATO vijeće je upozorilo da nasilje ugrožava progres dostignut započetim razgovorima Beograda i Prištine.

Pozivaju se danas iz Brisela lideri u regionu da preduzmu konkretne akcije kako bi se ponovo uspostavili mir i sigurnst. S tim u vezi, generalni sekretar Scheffer upućuje posebnu poruku kosovskom premijeru, Bajramu Rexepiju, a telefornski je tokom dana razgovarao i sa novim srpskim premijerom, Vojislavom Koštunicom i ministrom vanjskih poslova, Goranom Svilanovićem.

Gospodin Scheffer poziva i medije u regionu da nepristrasno izvještavaju o zbivanjima, navodeći činjenice, a izbjegavajući da upotrijebe "zapaljive" komentare.

Vojni saveznici poručuju sa današnjeg vanrednog okupljanja da su uvjereni da će KFOR biti u stanju pomoći ponovnoj uspostavi mira na Kosovu. Podsjeća se da su, s tim u vezi, odobrene dodatne trupe za KFOR, kao i daje Velika Britanija odobrila slanje dodatnih 750 vojnika, čime Alijansa demonstrira "volju i sposobnost" da provede svoju misiju, uspostavljajući sigurnost za sve stanovnike Kosova, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

O nasilju na Kosovu pomoćnik zamjenika generalnog sekretara NATO i u vrijeme kosovske kampanje glasnogovornik NATO, Jamie Shea, za Glas Amerikei kaže:

"Uvjeren sam da nasilje dolazi od relativno male grupe ekstemista. NATO poziva stanovnike Kosova iz svih etničkih zajednica da se ne priključuju nasilju, da ostanu mirni, kod svojih domova i da ne prave blokade na cestama. Razumijemo da smrt djece ili ubistvo ljudi podiže tenzije i emocije. Medjutim, pravda ne smije biti prepuštena ljudima na cesti. Postoji policija na Kosovu, kojoj pomažu UNMIK, kosovske vlasti i KFOR. Prepustite pravdu i istragu policijskoj službi. Niko nema nikakvu korist od pogibija i izbijanja nasilja".

XS
SM
MD
LG