Linkovi

Miroslavu Jokiću 7 godina zatvora za zločine počinjene tokom opsade Dubrovnika - 2004-03-18


Danas je prvostepeno vijeće Haškog suda izreklo kaznu nekadašnjem vice-admiralu JNA, Miroslavu Jokiću od 7 godina zatvora za zločine počinjene tokom opsade Dubrovnika, 1991. godine. Jokić je u dogovoru sa haškim tužiteljstvom priznao krivnju za granatiranje Dubrovnika, u vrijeme kada je, krajem 1991, bio zapovjednik 9.vojno-pomorskog sektora Jugoslavenske mornarice.

Nakon optuženikovog priznanja krivnje, tužiteljstvo je predlozilo kaznu od 10 godina zatvora, dok je obrana zastupala stav da mu treba izreći kaznu od najviše dvije godine zatvora, s obzirom na priznanje krivnje i iskazano kajanje.

Miloslav Jokić koji je danas osudjen na sedam godina zatvora, nakon svojevremenog objavljivanja optužnice dobrovoljno se predao, a to je uticalo i na odluku sudija da vrijeme do izricanja presude provede na privremenoj slobodi.

Istovremeno se u haškoj sudnici nastavlja sudjenje generalu Pavlu Strugaru, koji se predao još prije Jokića. Nakon što je optužen za kampanju JNA u Dubrovniku, ali se na prvom pojavljivanju pred sudijama izjasnio da nije kriv. U toku je dokazni postupak tužitelja, koji dokazuje da je u okviru Dubrovačke operacije JNA, kojom je zapovijedao Strugar, teško granatiran i oštećen dubrovački Stari grad, lokalitet koji je pod zaštitom UNESCO-a, te da su u gradu stradali civili.

XS
SM
MD
LG