Linkovi

Zvaničnici Republike Srpske danas oštro osudili nasilje na Kosovu pozvavši ovdašnje stanovništvo na suzdržanost - 2004-03-18


Zvaničnici Republike Srpske danas su oštro osudili nasilje na Kosovu pozvavši ovdašnje stanovništvo na suzdržanost. Policija Republike Srpske je potvrdila da su u ovom entitetu od sinoć pojačane mjere bezbjednosti.

U Republici Srpskoj nije zabilježen nijedan incident koji bi se mogao povezati sa događajima na Kosovu i Srbiji ali su još od sinoć u ovom entitetu pojačane mjere obezbjeđivanja svih vjerskih objekata i povratničkih naselja nesrpskog stanovništva. Saopštio je ovo danas u Banjaluci, portparol MUP-a Republike Srpske, Zoran Glušac.

Povodom događaja na Kosovu danas se oglasio i predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić naglasivši da je nasilje u ovoj pokrajini krajnje opasno za čitav region.

»Potpuno sam informisan da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzelo odovarajuće mjere od noćas, povećane aktivnosti, kako bi se spriječilo eventualno skrnavljenje imovine i napadi na vjerske objekte u Republici Srpskoj,posebno vjerske objekte Islamske vjerske zajednice.

Koristim ovu priliku da pozovem građane Republike Srpske da ovu situaciju na Kosovu razumiju i shvate i da shvate, takođe, da bi bilo kakav pokušaj sličan događajima u Nišu i Beogradu imao vrlo teške i nesagledive posljedice po Republiku Srpsku u perspektivi. Zato svi treba da shvate ozbiljno poruku i moju ali i vlasti u Republici Srpskoj a mislim i svih političkih autoriteta u Republici Srpskoj da nemamo pravo da nas ponesu ili bilo koga da ponesu emocije u rušilačkom pravcu i da nemamo pravo da kriza koja je očigledno eskalirala na Kosovu proizvede posljedice u Republici Srpskoj.«

Reagovao je i premijer Republike Srpske, Dragan Mikerević koji je osudio nasilje na Kosovu, ujedno optuživši aktuelne vlasti u Pokrajini i međunarodnu zajednicu da snose najveću odovornost za ono šta se dešavalo u pojedinim kosovskim mjestima. On je pozvao predstavnike međunarodne zajednice da hitno obezbjede mir i zaštite srpsko stanovništvo, njihovu imovnu i bogomolje na Kosovu.

Zabrinutost zbog nasilja u ovom regionu izražena je i tokom današnjeg susreta Dragana Mikerevića sa ruskim ambasadorom u B i H, Aleksandrom Griščenkom.

Recimo i to da je gradski odbor PDP-a pozvao Banjalučane da večeras gašenjem svjetala u stanovima i paljenjem svijeća odaju počast poginulim Srbima na Kosovu a tim povodom najavljeno je i okupljanje na centralnom gradskom trgu.

XS
SM
MD
LG