Linkovi

SAD radi sa Prištinom, Beogradom i NATO na smirivanju Kosova - 2004-03-18


Na današnjoj pres konferenciji u State departmentu Adam Ereli je rekao da od trenutka izbijana nereda i nasilja na Kosovu Sjedinjene Države rade sa vlastima u Prištini i Beogradu, kao i sa NATO savezom na stabilizaciji situacije i smirivanju Kosova. Mi od Vijeća sigurnosti UN-a očekujemo oštru izjavu o potrebi zaustavljanja nasilja, i Sjedinjene Dražave će podržati takvu izjavu, rekao je Adam Ereli.

Na novinarsku pitanje da komentira činjenicu da su američki vojnici aktivno angažirani na razdvajanju sukobljenih strana i nemire širom Srbije, kao i izražavanje anti-amerikanizma prema ambasadi Sjedinjenih država u Beogradu, gospodin Ereli je rekao da je danas ambasada Sjedinjenih država u Beogradu zatvorena, zbog zabrinutosti u vezi sa demonstracijama u neposrednoj blizini. Prošle noći su bile velike demonstracije u kojima je oštećena američka imovina, rekao je glasnogovornik State departmenta. Srbijanska policija pruža dodatnu sigurnost ambasadi, i ukoliko ne bude dodatnih nasilja, planirano je da se ambasada sutra otvori, naglasio je gospodin Ereli, dodajući da američka administracija u pogledu trenutne situacije održava kontakte sa vladom u Beogradu. Što se tiče vojnih aktivnosti on je novinare uputio na Pentagon.

Na direktno novinarsko pitanje: Da li preferirate neovisno Kosovo ili u sastavu Srbije, glasnogovornik State departmenta je odgovorio da Sjedinjene države trenutno gledaju u kojoj mjeri Kosovo ispunjava korake poduzete od medjunarodne zajednice, i mislim da se to pitanje koje ste pokrenuli ovog trenutka ne postavlja.

Drugo pitanje je bilo da li Amerika reakciju Albanaca protiv Srba smatra terorističkim činom ili nečim drugim?

Gospodin Ereli je rekao da su američki pogledi na to izneseni u jučerašnjem saopćenju za medije. U editiranoj verziji jučerašnjeg saopćenja State departmenta se kaže da nasilje na Kosovu prijeti procesu demokratizacije Kosova i da mora prestati.

XS
SM
MD
LG