Linkovi

C.Bond: Ne vidim da postoji bilo šta što bi išlo u tom pravcu da dešavanja na Kosovu mogu utjecati na BiH - 2004-03-18


Ministarstvo inozemnih poslova Bosne i Hercegovine oštro osuđuje izbijanje sukoba na Kosovu koje može imati nesagledive posljedice na situaciju i ukupnu poziciju regiona. Ministarstvo najvažnijim ocijenjuje hitnu uspostavu reda i mira da bi se izbjegle nedužne žrtve i poštedjeli dragocjeni ljudski životi.

Velika odgovornost je na međunarodnoj zajednici i institucijama u čijim je rukama politička i bezbjednosna vlast. Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje sve oblike nasilja, kako na Kosovu, tako i u Srbiji gdje su mete napada bili vjerski objekti.

Predsjedavajući predsjedništva BiH Sulejman Tihić ocijenio je danas u Sarajevu da posljednja dramatična dešavanja na Kosovu nisu dobra za stabilnost u regionu zbog čega smatra da međunarodnim snagama UNMIK-a treba prepustiti da rukovode, prate i kontroliraju taj proces. On je izrazio uvjerewe da pomenuti događaji neće bitnije uticati na BiH, iako i zato, po njegovom mišljenju, postoji određena zabrinutost.

Komanda SFOR-a,danas je na zahtijev Komande NATO za jugoistočnu Evropu poslala 100 vojnika SFOR-a iz sastava američkog kontigenta u Tuzli, kao podršku operacijama KFOR-a na Kosovu. Na Kosovo bi do kraja dana iz Sarajeva trebalo stići i 80 italijanskih karabinjera iz sastava SFOR-a. SFOR je saopćio kako razmještanje tih snaga na Kosovu neće omesti SFOR-ovu sposobnoist da provodi operacije održavanja mira i stabilnosti u BiH.

Američki ambasador u BiH o aktuelnoj situaciji na Kosovu kaže: Jasno je da bilo kakvo nasilje, okakvi neredi, brinu građane i stanovnike cijeloga ovog regiona, stvaraju osjećaj tjeskobe. Zato vlasti i na Kosovu i u Srbiji, moraju što je prije moguće poduzeti mjere, kako bi se smanjile tenzije i sve ono što se tamo dešava. Ne vidim da postoji bilo šta što bi išlo u tom pravcu da ova dešavanja mogu utjecati na BiH!

XS
SM
MD
LG