Linkovi

Bagdad: Snažna eksplozija u hotelu Mount Lebanon - 2004-03-17


Snažna eksplozija dogodila se danas u hotelu Mount Lebanon u centru Bagdada, i prema izjavama američkih i iračkih zvaničnika ubijeno je 27 ljudi, dok je desetine drugih ranjeno. Hotel se nalazi blizu trga na kojem je nekada stajala velika statua Saddama Husseina, koju su oborili američki vojnici.

Susjedne zgrade oko hotela takodjer su jako oštećene od eksplozije koja je ostavila veliku rupu na ulici, i koju je kako kažu američki vojni zvaničnici izgleda izazvao automobil bomba. Eksplozija je usljedila dan nakon što su američki vojnici raciju na velikoj tržnici u Bagadau u okviru nove operacije suprotstavljanja antikoalicionim pobunjenicima u Bagdadu.

Glasnogovornik Bijele kuće u Washingtonu je napad na hotel nazvao stravičnim terorističkim napadom na nevine civile. Predsjednik Bush je informiran o eksploziji, rekao je Scott McClellan, dodajući da napad neće odvratiti administraciju predsjendika Busha da nastavi, kako je on to nazvao, važan napredak u Iraku.

U odvojenom razvoju dogadjaja, Iračko upravljačko vijeće je saopćilo da će tražiti povratak UN-a u Bagdad, kako bi savjetovali zemlju u tranziciji ka vlastitoj upravi i u pripremi za izbore.

XS
SM
MD
LG