Linkovi

Evropske reakcije na nasilje na Kosovu - 2004-03-17


Zabrinutost i osuda su zajedničke reakcije europskih i NATO zvaničnika na nemire i nasiulje na Kosovu. Zvaničnici NATO kažu da su nemiri izazvali situaciju koja u sigurnosnom smislu, nije odavno zabilježena, visoki predstavnik Solana traži privodjenje pravdi počinitelja, a iz Vijeća Europe poručuju da je sada najvažnije stabilizirati prilike i ponovo uspostaviti vladavinu zakona.

Jedan od visokih zvaničnika Alijanse je izrazio nadu da situacija na Kosovu neće eskalirai i, u negativnom smislu, "odlučiti" tamošnje prilike.

On u ime Saveza apeluje na sve strane da se uzdrže od nasilja "koje ne pomaže nikome". "Treba dopustiti nadležnim organima da obave istragu oko uzroka sukoba i da privedu pravdi odgovorne za njih", rekoa je zvaničnik.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javier Solana je vrlo snažno osudio medjuetničko nasilje na Kosovu i izrazio žaljenje zbog gubitka ljudskih života. On je rekao da su "ovakvi kriminalni akti neprihvatljivi i da prijete napretku Kosova.

"Počinitelji moraju biti privedeni pravdi", insistira Solana i podsjeća da su sigurnost svih etničkih zajednica i vladavina zakona ključni elementi politike "standardi prije statusa" medjunarpodne zajednice na Kosovu.

Snažna osuda nasilja i žaljenje zbog izgubljenih života na Kosovu su poruke koje je večeras iz Brisela uputio generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

"Posljednja eksplozija nasilja i besmisleni gubici života mogu samo otežati Kosovu da ispuni standarde postavljene od strane medjunarodne zajednice, u cilju uspostavljanja stabilnog, multietničkog i demokratskog Kosova", uvjeren je generalni sekretar NATO, poručujući da od nasilja koristi mogu imati samo ekstremisti.

On poziva svezajednice u Kosovskoj Mitrovici i ostatku Kosova da izbjegavaju eskalaciju nasilja i uzdrže se od demonstracija i blokada puteva. Sa posebnom zabrinutošću Scheffer konstatuje da su se na udaru našli i pripadnici KFOR-a, francuski vojnici, od kojih su neki vrlo ozbiljno povrijedjeni. "Ti napadi moraju odmah prestati", kaže generalni sekretar Alijanse.

Scheffer poručuje stanovnicima Kosova da će zakonski vodjena istraga kosovskih vlasti istražiti okolnosti incidenta koji je doveo do smrti djece u Kosovskoj Mitrovici i da će počinitelji biti privedeni pravdi.

Predsjedavajući parlamentarne skupštine Vijeća Europe, Peter Schieder, zabrinut za razvoj prilika na Kosovu, poziva srpske i albanske lidere da iskažu uzdržanost i svojim uticajem odmah zaustave nasilje.

Uvjeren da je svima sada prvi zadatak stabilizirati prilike i ponovo uspostaviti vladavinu zakona, predsjedavajući Parlamentarne skupštine Vijeća Europe poziva na mirno rješavanje situacije, a od UNMIK-a traži punu istragu svih okolnosti koje su dovele do nemira i nasilja.

XS
SM
MD
LG