Linkovi

Annan: Vijeće sigurnosti bi moglo izaći s rezolucijom o medjunarodnim snagama u Iraku - 2004-03-17


Generalni sekretar UN-a Kofi Annan je izjavio da bi namjera nove španske vlade da povuče svojih hiljadu i 300 vojnika iz Iraka mogla dovesti do domino efekta u ostalim evropskim zemaljama čiji su se stanovnici također protivili ratu kojeg su poveli Amerikanci. Nakon bombaškog napada u Madridu, novoizabrani španski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero je obećao da će kući vratiti španske vojnike ako se oni ne stave pod kontrolu Ujedinjenih naroda.

Premijer koji dolazi iz redova socijalista je još u prošlosti govorio da bi do povlačenja trebalo doći do 30 juna, kada su Sjedinjene države obećale da će vlast predati Iračanima. Govoreći na godišnjem skupu kojeg organizira Vijeće za strane odnose u New Yorku, generalni sekretar UN-a Kofi Anan je rekao da je vjerovatno da bi Vijeće sigurnosti moglo postići konsensus o uspostavi međunarodnih snaga u Iraku, ali da nema garancija da bi se to moglo dogoditi do roka kojeg je navela Španija.

Kofi Annan: Ukoliko situaciji u Španiji ne pristupimo na pravi način trebamo biti oprezni da ne dođe do domino efekta i ostalih sličnih reakcija u ostalim evropskim zemaljama. Mišljenja sam da bi Vijeće vjerovatno moglo biti spremno da u pravom trenutku izda rezoluciju kojom bi se uspostavile multinacionalne snage i omogućilo vladama ostalih zemalja da sudjeluju u međunarodnim naporima dovođenja mira u Irak. Da li će to biti zadovoljavajuće za špansku vladu, to ne znam, ali pretpostavljam da bi takva vrsta mandata mogla odgovarati njihovim potrebama, ali to je svakako odluka koju mora donijeti španska vlada. U svačijem je interesu da surađujemo da iskorjenimo i obuzdamo ove teroriste i moramo raditi i izvan granica i udružiti naše napore da ih iskorjenimo. Ne mislim da će biti moguće za jednu državu da se kreće od jedne do druge zemlje u nastojanju da napada teroriste--to će biti izuzetno teško i moglo bi dovesti i do drugih problema, rekao je gospodin Anan.

XS
SM
MD
LG