Linkovi

Žestoki sukobi na Kosovu - 2004-03-17


Do sukoba u kojima je korišteno vatreno oružje došlo je nakon što su pronađena tijela dvojice dječaka-Albanaca koji su se utopili, kako se navodi, bježeći pred Srbima. Još jedno dijete se vodi nestalim. Pripadnici mirovnih snaga NATO saveza morali su, da bi prekinuli nasilje, koristiti suzavac i gumene metke. Osoblje bolnica na albanskoj i srpskoj strani Kosovske Mitrovice je izjavilo da su dva Albanca podlegla ranama zadobijenim pucnjem iz vatrenog oružja, i da su trojica Srba ubijeni, dok je nakon žestoke vatre na desetine osoba na obje strane odvedeno u bolnice. Osoblje bolnice na albanskoj strani Kosovske Mitrovice je izjavilo da su primili 84 ranjene osobe, dok su u bolnicu na srpskoj strani stigle 22 osobe, od kojih pet teže ranjeno, uključujući jednog čovjeka kojeg je metak pogodio u glavu, i jednog u pluća. Ostali su pogođeni kamenjem, te gumenim mecima koje su ispalili pripadnici mirovnih snaga ili šrapnelima lažnih granata.

U odvojenom razvoju događaja, u blizini Prištine, na stotine Albanaca se probilo kroz barikade koje je postavila policija UN-a i pripadnici mirovnih snaga NATO-a kako bi krenuli ka srpskom selu Čaglavica. Glasnogovornica UN-a Angela Joseph je izjavila da postoje izvješća da su bačene ručne granate i da su dvije srpske kuće zapaljene.

Najnovije nasilje u Kosovskoj Mitrovici je najgore takve vrste od februara 2001, kada su albanski teroristi u zrak digli autobus koji je prevozio Srbe, pri čemu je ubijeno 11 i ranjeno 40 osoba. To nasilje predstavlja udarac međunarodnim elementima u pokrajini, UN-u i zvaničnicima NATO-a koji vode pokrajinu i koji nastoje privoliti Albance i manjinske Srbe da zajedno žive u miru.

XS
SM
MD
LG