Linkovi

Hapšenja u Siriji - 2004-03-17


Sirijci, kao i milioni drugih ljudi širom Srednjeg istoka, žele slobodu. Velika grupa njih je osmog marta izrazila svoja osjećanja izašavši na, za Siriju, rijetke javne demontracije. Povod je bio 41. godišnjica uvođenja zakona o vanrednom stanju, zakona koji je od 1963. godine osnova za uskraćivanje temeljnih ljudskih prava građanima te zemlje.

Sirijska policija brzo je razbila proteste i uhapsila preko 20 demonstranata. Tom prilikom uhapšen je i jedan američki zvaničnik koji je sa grupom stranih diplomata posmatrao protest. Pušten je iz pritvora nakon šezdesetak minuta zadržavanja.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher je takav postupak sirijskih policajaca ocijenio kao ”očigledno kršenje” međunarodnog prava:

BOUCHER: To je neprihvatljivo. State Department je ovdje u Washingtonu kontaktirao sirijskog ambasadora, uputio protestnu notu zbog tog incidenta i izrazio zabrinutost zbog akcije sirijskih vlasti prema onima koji su mirno iskazivali volju za slobodom izražavanja.

Sirijci imaju brojne razloge i povode za proteste - samo ako bi im to bilo dozvoljeno. Prema posljednjem istraživanju State Departmenta stanje ljudskih prava pod sirijskim režimom je jadno. Građani nemaju prava da traže promjenu vlade, na stotine političkih zatvorenika, mada je nedavno na slobodu pušteno više od stotinu, i dalje ostaje u zatvoru zbog toga što su pokušali koristiti osnovna ljudska prava. Uz druga ozbiljna kršenja prava čovjeka tu su i torture koju vrše pripadnici sirijskih snaga sigurnosti i nepošteni sudski procesi na sigurnosnim sudovima.

Uhapšeni osmog marta nisu jedini koji u Siriji traže poštivanje ljudskih prava. Aktivisti ističu da je oko sedam hiljada Sirijaca potpisalo peticiju kojom zahtijevaju ukidanje vanrednog stanja, oslobađanje svih političkih zatvorenika i slobodu političkog izražavanja i djelovanja.

Želja i pravo na slobodu su iniverzalni - ne jednom je istakao predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush. To je ”božji dar svakoj pojedinoj osobi na ovom svijetu” i zbog toga je i u Siriji i širom Srednjeg istoka, sve više i više glasova koji zahtijevaju slobodu, demokratiju i poštivanje ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG