Linkovi

BLIX O RATU U IRAKU - 2004-03-16


Bivši šef inspektorskog tima UN-a za naoružanje Hans Blix govorio je jučer na univerzitetu u New Yorku na promociji svoje nove knjige ” Razoružavanje Iraka”. Gospodin Blix je prilikom svog obraćanja izjavio da je administracija predsjednika Busha odlučila da Irak posjeduje oružje za masovno uništenje i nije bila zainteresovana za dokaze, nego baš na protiv. Gospodin Blix je rekao da sada znamo da dokaze uopšte nisu imali. Prema njegovim riječima rat je možda bio elegantan i briljantan vojni manevar ali je zasnovan na pogrešnoj dijagnozi.

Gospodin Blix je je vjerovanje administracije predsjednika Busha u postojanje oružja za masovno uništenje poistovjetio sa vjerovanjem lovaca na vještice u postojanje vještica.

Administracija predsjednika Busha je saopštila da bi se još uvijek moglo desiti da se pronađe oružje za masovno uništenje ali ako se i ne pronađe hvatanje Saddama Huseeina je vrijedno toga.

Međutim gospodin Blix smatra da ako je jedan od ciljeva rata bio da se teroristima širom svijeta pošalje poruka da je svijet odlučan da ih uništi onda cilj nije postignut. U samom Iraku, kaže gospodin Blix, uglavnom je izazvao veći terorizam, mnogo toga se tamo događa, raširio je mržnju uglavnom protiv Sjedinjenih država ali i prema drugim zemljama, prema zapadnom svijetu.

Američki ministar odbrane Donald Rumsfeld i drugi zvaničnici administracije i dalje insistiraju da bez obzira na visoku cijenu plaćenu životima i novcem nema sumnje u to da li je odluka da se povede rat protiv Iraka bila ispravna ili ne.

Gospodin Blix je prilikom obraćanja prisutnima ponovo zatražio da se inspektori UN-a za naoružanje vrate u Irak kada se tamo vrate Ujedinjene nacije kako bi pomogle u ostvarivanju vizije o Srednjem istoku bez oružja za masovno uništenje.

XS
SM
MD
LG