Linkovi

Ohrabrujuće vijesti za bivše štediše Ljubljanske banke - 2004-03-16


Danas pomalo ohrabrujuće vijesti za bivše štediše Ljubljanske banke. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić sreo se danas sa Premijerom Republike Slovenije Antonom Ropom, na Brdu kod Kranja, i tom prilikom se govorilo i o deviznoj štednji bivših štediša Ljubljanske banke Sarajevo. Evo šta je tim povodom u telefonskom kontaktu, našem dopisniku u Sarajevu Adnanu Rondiću, rekao predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adnan Terzić.

Mi smo nastavili u principu ono što je naše predsjedništvo pokrenulo tokom prošlogodišnje posjete, dogovor da se ipak formiraju radne grupe. Vijeće ministara je formiralo ekspertnu radnu grupu, danas smo dobili i jasnu garanjciju premijera Ropa da će vrlo brzo i slovenačka vlada formirati svoju ekspertnu radnu grupu koje onda trebaju da sjednu i pokušaju da dodju do rješenja ovoga problema.

Ohrabrenje nekadašnjim štedišama Ljubljanske banke, će dati i izvještaj našeg dopisnika iz Brisela, Elvira Bucala. Naime, Komitet za pravna pitanja i ljudska prava Vijeća Europe je podržao inicijativu rješavanja tog problema i s tim u vezi, Vijeće Europe je stalo iza osnivanja posebnog fonda, ustanovljenog od strane Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije, nekadašnjih jugoslavenskih republika u kojima je bio najveći broj štediša Ljubljanske banke.

XS
SM
MD
LG