Linkovi

Otvorena bombardirana policijska stanica u Mosulu - 2004-03-16


Policijska stanica Althaqafa u Mosulu je ponovo otvorena. Stanica je oštećena 31. januara kada je ispred nje aktivirana eksplozivna naprava pri čemu je ubijeno 10 iračkih policajaca ,a više od 40 osoba ranjeno.Vanjski zidovi stanice i dvije prostorije unutar zgrade su bili teško oštećeni, dok su svi prozori na zgradi razbijeni. Kompjuteri i namještaj u stanici su također bili uništeni. Radovi na popravci su počeli odmah. Kompanija iz Mosula Wameedh i Oday dobila je ugovor i završila projekat obnove prije isteka predviđenog roka. Mada je na nesreću mnogo policajaca bilo ranjeno, kaže šef policije u Mosulu Mohamad Barhawee, oni se bore za ispravnu stvar. Američki general Carter Ham je rekao da će obnovljena policijska stanica biti spomenik policajcima koji su žrtvovali svoj život za građane Mosula.

Neki od onih koji su napali iračku policijsku stanicu i vjerske objekte su pristalice bivšeg režima Saddama Husseina. Drugi su opet strani teroristi. Svi oni, rekao je predsjednik George W. Bush, su odlučni da zaustave i vrate unatrag sav napredak ostvaren u pravcu postizanja slobode u Iraku.

Jedan od terorističkih lidera, ubica pod imenom Abu Musab Zarqawi nedavno je pisao jednom visokom aktivisti al-Qaide o svom planu da razjedini Irak etničkim nasiljem, da potkopa autoritet iračkih snaga sigurnosti, da demoralizira našu koaliciju i da spriječi uspostavljanje suverene demokratske vlade. Strategija ovog ubice neće uspjeti.

Nedavno je u sjevernom dijelu Iraka iračka policija spriječila napad granatom koja je bila namijenjena čprisutnima na sastanku lokalnog vijeća. Dvoje osumnjičenih je okrivljeno za planiranje napada. U jednom drugom razvoju događaja jedinice iračke civilne odbrane zajedno sa bagdadskom policijom djelovale su na osnovu dojave koju su dobili od jednog Iračanina. Nahdem al Marsumi,lider terorističke ćelije i još šest drugih je tom prilikom uhvaćeno.

Prije godinu dana jedini zakon u Iraku je bio hir brutalnog diktatora. Danas su Iračani na putu da ponovo zadobiju svoj suverenitet i stvore slobodno društvo.

XS
SM
MD
LG