Linkovi

Amerikanka optužena da je špijunirala za Irak - 2004-03-16


Susan Lindauer uhapšena je u prošli četvrtak u svojoj kući saveznoj državi Maryland pod optužbama koje bi joj mogle donijeti do 25 godina zatvora. Američke vlasti optužju je za saradnju sa nekašnjom iračkom obavještajnom službom od 1999. do 2002. godine. Vlada kaže da je Iračka obavještajna agencija bila odgovorna za prikupljanje inostranih obavještajnih podataka, kontra-obavještajne aktivnosti, prikrivene teroristučke operacije, uključujući pokušaj ubistva bivšeg američkog predsjednika George Busah. Za suradnju sa tom agencijom joj je, tvrdi se u optužnici, isplaćeno ukupno 10 hiljada dolara, uključujući troškove hotela u Bagdadu i New Yorku tokom susreta sa iračkim agentima. U optužbi se takođe tvrdi da je Lindauerova 28. janura prošle godine u kuću jednog zvaničnika američke vlade dostavila pismo u kojem ona opisuje njene kontakte sa nekim članovima Saddamovog diktatorskog režima ”neupješnim pokušajem uticaja politike Sjedinjenih država.“ Ime vladinog zvaničnika nije saopšteno, ali je vladin zvaničnik rekao da je primalac pisma Andrew Card, šef osoblja Bijele kuće, inače dalji rođak Susan Lindauer. Glasnogovornik Bijele kuće, Scott McClellan kaže da je gospodin Card, zadnji put, koliko se sjeća, vidio i govorio sa gospodjom Lindauer tokom inauguralne svečanosti 2001. godine.

Govoreći o optužbama i situaciji u kojoj se našla ona je jučer, pored ostaloga rekla:

Želim Amerikancima reći da je ono što sam radila uvijek bilo dobro za sigurnost Sjedinjenih država. Uvijek sam radila na implementaciji političkih ciljeva koje je naša demokratski izabrana vlada proglasila najvišim prioritetima. Mnogo je toga što će izbiti na vidjelo. Za predsjednika Busha, kako ja to vidim, bolje je da svjedočim ovdje, nego pred članovima komisije za 11. septembar ili komisije za rat sa Irakom.

Suzan Lindauer je, kako je rekla, nevjerojatno ponosna na svoj rad, o sebi govori kao o ”piscu i anti-ratnom aktivisti.” Na prvom saslušanju na njujorškom sudu izjasnila se nevinom. Šta će u ovom slučaju pokazati dalja istraga i naredni sudski pretresi ostaje da se vidi.

Njen otac, John Lindauer, republikanski kandidat za guvernera Aljaske 1998, je branio svoju kćerku izvan suda, ali je rekao da ne odobrava svakog od njenih prijatelja.

XS
SM
MD
LG