Linkovi

U Španiji pritvoren alžirac koji je navodno prijetio terorističkim napadima na Madrid - 2004-03-16


Zvaničnici u Španiji, u potrazi za počiniocima terorističkog napada na vozove u Madridu, su pritvorili jednog alžirca koji je navodno prijetio terorističkim napadima na Madrid. Ali Amrous je uhapšen jučer u San Sabastianu. On je, navodno, u januaru upozorio policiju o napadima na tri lokacije, medju kojima je spomenuta i stanica Atocha, koja je bila poprište bombaškog napada 11 marta.

Broj mrtvih od napada se u medjuvremenu povećao na 201, nakon što je 45-to godišnja žena umrla od povreda. Španski list El Pais je izvjestio da su zvaničnici identificirali 6 marokanaca kao osumnjičene za napad. Policija je u subotu uhapsila trojicu marokanaca i trojicu Indijaca. El Pais navodi da su dvojica preživjelih putnika rekli da su jednog od pritvorenih marokanaca, Jamala Zougama vidjeli neposredno prije eksplozije.

Istovremeno CNN izvještava da je došao u posjed al-Qaidinog dokumenta kojim se naglašava plan da se terorističkim akcijama, izdejstvuje smjenjivanja španskog premijera Jose Maria Aznara, američkog saveznika u ratu u Iraku. Dva dana nakon bombaškog napada španci su izašli na birališta i glasali za novu vladu umjesto partije gospodina Aznara. Novoizabrani premijer, Jose Luis Rodrigez Zapatero je rekao da namjerava ostati pri obećanju datom tokom izborne kampanje o povlačenju španskih vojnika iz Iraka do 30 juna.

XS
SM
MD
LG