Linkovi

New York: Vježba - trening snaga za prvi odgovor na terorizam - 2004-03-15


Preventiva je, svakako, najvažniji elemenat u borbi protiv terora, ali je i spremnost da se efikasno reagira na eventualni napad - od ključnog značaja, rekao je njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg, tokom jučerašnje vježbe na stadionu Shea u New Yorku.

Jučerašnja vježba bila je najveći i najmasovniji trening za takozvane snage za prvi odgovor u New Yorku, nakon terorističkog napada od 11. septembra. Po hladnom vremenu, na stadionu Shea, okupilo se više od hiljadu vatrogasaca, policajaca i pripadnika hitne medicinske pomoći, i isto toliko obučenih dobrovoljaca koji su igrali ulogu žrtava zamišljenog terorističkog napada. Gradonačelnik Michael Bloomberg je otvarajući vježbu rekao da su napadi u Madridu samo podcrtali potrebu za ovakvim vježbama.

”Prije svega, želimo da osiguramo da nećemo uopšte biti napadnuti. Zato je prevencija na prvom mjestu u našim razmišljanjima. Ali, nakon toga, mi moramo da imamo one koji će prvi odgovoriti u slučaju nekog napada. Današnje okupljanje je način da budemo spremni na nešto takvo, a i jasna poruka onima koji bi mogli da nas napadnu - da ćemo biti spremni da ih dočekamo.“

Tema vježbe je bilo navodno pronalaženje dviju radioloških eksplozivnih naprava u kolima. U isto vrijeme, stigli su, naravno - navodni, izvještaji o sličnom incidentu na drugom mjestu, udaljenom nešto više od 20 kilometara, kako bi se provjerila spremnost službi da koordinirano reagiraju na simultane incidente. Više od 60 okolnih bolnica prihvatilo je navodne ranjenike i vježba je, generalno, proglašena uspješnom.

Nakon napada na Svjetski Trgovinski Centar eksperti su imali mnogo primjedbi upravo na neadekvatnu saradnju medju službama, naročito izmedju policije i vatrogasaca.

XS
SM
MD
LG