Linkovi

Hag: Odbrana Nasera Orića, zapovjednika odbrane Srebrenice, najavila Sudu svoje ključne stavke - 2004-03-15


Odbrana Nasera Orića, zapovjednika odbrane Srebrenice, najavila Sudu svoje ključne stavke na sudjenju čiji početak još nije zakazan: u predraspravnom podnesku odbrane se, s tim u vezi, kaže da "do sada u historiji nije zabilježen slučaj da je predstavnik naroda koji je pod opsadom i u opasnosti od genocida - optužen na jednom medjunarodnom sudu za navodne zločine protiv neprijatelja koji ga drži u opsadi"

U podnesku Orićeve odbrane se ocjenjuje da su optužbe protiv bivšeg komandanta bošnjačkih snaga u Srebrenici "neprecizne", te da se, za razumijevanje postupaka optuženog, mora uzeti u obzir "katastrofalna situacija" u kojoj su bili Bošnjaci srebreničkog područja od 1992. do tragičnih zbivanja jula 1995. godine.

Naglašava se da haški tužitelji u optužnici "u mnogim slučajevima ne znaju kad su se navodni zločini dogodili", niti znaju "ko je tačno izvršio navedene zločine."

U optužnici se navodi da je Orić imao komandu nad svim bošnjačkim snagama na području Srebrenice i Bratunca i zato se tereti za napade koji su izvedeni na 6 srpskih sela, tokom 1992. i početkom 1993. godine, zatim zatočavanje i zlostavljanje srpskih žitelja Srebrenice, medju kojima su neki i podlegli batinama.

Za odbranu, navedeni napadi su bili "odbrambene akcije" i "očajnički pokušaji" da se dodje do hrane za opkoljeno bošnjačko stanovništvo. Orić, po njima, nije znao za bilo koji zločin počinjen tokom tih napada, niti je znao za zlostavljanja Srba u Srebrenici.

Tužiteljima se zamjera da nisu u optužnici objasnili činjenicu da su Bošnjaci u Srebreničkoj enklavi od 1992. bili opkoljeni, izgladnjeli i izloženi 'usporenom genocidu'. "Ako želi donijeti pravednu presudu, Vijeće mora stalno imati na umu tu strašnu realnost", zaključuje se u podnesku odbrane Nasera Orića.

XS
SM
MD
LG