Linkovi

Protesti poljoprivrednika u Brčkom - najava demonstracija opozicije protiv vlade u Republici Srpskoj - 2004-03-15


Predstavnici Udruženja poljoprivrednika Bosne i Hercegovine protestvovali su danas u Brčkom zbog teškog položaja i nebrige vlasti za probleme u agraru. Ujedno, najavljeni su i protesti u Sarajevu i Banjaluci a predstavnici opozicije u Republici Srpskoj zakazali su za narednu sedmicu demonstracije protiv entitetskih vlasti.

Uz parole »Dole izdajnici sela«, «Selo ne damo« i «Zašto naši proizvodi ne mogu u Evropsku Uniju«, stotinjak članovaUdruženja poljoprivrednika Bosne i Hercegovine protestvovalo je danas ispred zgrade Vlade Brčko disrikta zbog teškog položaja i nebrige vlasti u oba entiteta za probleme u agraru.

Kako je istakao predsjednik ovog Udruženja, Ranko Bakić poljoprivrednici traže od vlasti distrikta pet miliona konvertibilnih maraka, umjesto odobrenih milion i po od kojih bi se formirali, takozvani, agrarni fondovi. Iz ovih fondova bi se isplaćivale štete nastale elementarnim nepogodama u distriktu a služili bi i kao garancija za dobijanje bankarskih kredita.

Predstavnici Udruženja su zatražili i primjenu 31 sistemske mjere koje bi poljoprivrednu proizvodnju promovisale kao stratešku privrednu granu u Bosni i Hercegovini. Poljoprivrednike je danas primio gradonačelnik Brčkog, Branko Damjanac najavivši mogućnost većeg izdvajanja za agrar u distriktu.

Današnji protesti, koje je obezbjeđivala policija distrikta, su protekli bez incidenata a slična okupljanja su najavljena za naredne dane ispred pojedinih državnih i entitetskih institucija u Sarajevu i Banjaluci.

Inače, proteste protiv vlasti u Republici Srpskoj danas su zvanično najavili i predstavnici opozicionog Saveza nezavisnih socijaldemokrata koji će uz podršku više nevadinih organizacija 23.marta održati demonstracije u Banjaluci. Opozicija je nezadovoljna trenutnom situacijom u Republici Srpskoj i traži održavanje prijevremenih izbora.

Tim povodom, portparol SDS-a Dušan Stojičić,danas je na konferenciji za novinare u Banjaluci, optužio SNSD da želi srušiti legalno i demokratski izabrane organe vlasti naglasivši da se najavljenim protestima pokušavaju podgrijati razlike i strasti.

XS
SM
MD
LG