Linkovi

Upozorenje političarima u BiH - 2004-03-12


Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown, komandant SFOR-a Virgil Packett, šef Misije OSCE-a Robert Beecroft i predsjedavajući Komisije za reformu odbrane James Locker uputili su zajedničko pismo članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Adnanu Terziću, ministru vanjskih polova Mladenu Ivaniću i ministru sigurnosti Bariši Čolaku u kojem su ih upozorili da "prijem BiH u Partnerstvo za mir, sasvim iskreno, neće biti moguć", ukoliko BiH ne poduzme hitne mjere u cilju deblokiranja potrebnih reformi.

U pismu se naglašava kako je došlo do kašnjenja u implementaciji ključnih preporuka Komisije za reformu odbrane, koje treba implementirati do juna, na osnovu kojih će NATO procijeniti pogodnost BiH kao kandidata za članstvo u Partnerstvu za mir, saopćeno je iz OHR-a.

U pismu se, nadalje, navode propusti bh. institucija kao neimenovanje kandidata za ključne pozicije na državnom nivou sa kvalifikacijama koje ispunjavaju očekivanja NATO-a, neosiguranje adekvatnih bfinancijskih sredstava za državne institucije za odbranu, zatim neusvajanje odnosno neusklađivanje određenih zakona. BiH se poziva da “predvodi te aktivnosti sopstvenim primjerom i poduzme sve potrebne mjere na prevazilaženju problema koji prijete da osujete provedbu reformi, saopćeno je iz OHR-a.

XS
SM
MD
LG