Linkovi

Generali Mladen Markač i Ivan Čermak se pred haškim sudom izjasnili da nisu krivi - 2004-03-12


Nakon što su se juče na amsterdamskom aerodromu dobrovoljno predali predstavnicima haškog suda, dvojica penzionisanih hrvatskih generala, Ivan Čermak i Mladen Markač su već danas imali priliku izjasniti se o krivnji po navodima optužnice Tribunala. Obojica su izjavili da nisu krivi ni po jednoj od tačaka optužnice.

Na svih sedam tačaka haške optužnice, generali Mladen Markač i Ivan Čermak su jednako odgovorili: Časni sude, nisam kriv...Časni sude, nisam kriv.

Sudsko vijeće je ovom prilikom navelo da postoji mogućnost, pod odredjenim okolnostima, privremenog puštanja na slobodu optuženih, o čemu će biti riječi ako takav zahtjev dodje u Tribunal.

Isto tako, optuženi su danas upoznati i sa mogućnošću da eventualno promijene svoj iskaz i, u dogovoru sa tužiteljima, priznaju krivnju po haškoj optužnici.

Branitelji Čermaka i Markača su već najavili pokretanje zahtjeva za njihovo puštanje na slobodu do početka sudjenja, smatrajući da su "ispunjeni svi uvjeti za to".

Ona ih, po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti, tereti za progon srpskog stanovništva Krajine u periodu od 4.augusta do 15. novembra 1995.

Ti su progoni, kako se navodi u optužnici, provedeni kroz sistematsko pljačkanje i uništavanje imovine krajinskih Srba, ubistva, nehumana djela i ponižavanja, te deportacije i nasilno premještanje stanovništva.

Ivan Čermak je u tom periodu bio zapovjednik kninskog zbornog područja, a Mladen Markač zapovjednik posebnih jedinica hrvatske policije.

Tužiteljstvo navodi da su optuženi, zajedno s generalom Antom Gotovinom koji im je bio nadredjen i koji je optužen za ista djela, kao i sa tadašnjim hrvatskim predsjednikom, Franjom Tudjmanom, sudjelovali u "udruženom zločinačkom poduhvatu", kojemu je svrha bila da se "nasilno i zauvijek" ukloni srpsko stanovništvo s tog područja.

XS
SM
MD
LG