Linkovi

HDZ BiH saopštila da partnerski odnosi ove stranke sa SDA više ne postoje - 2004-03-12


Kriza u odnosima između HDZ-a i SDA, što se posebno odrazilo na rad Vlade Federacije BiH, danas je kulminirala. HDZ BiH saopštila je kako partnerski odnosi ove stranke sa SDA više ne postoje i to na svim nivoima izvršne i zakonodavne vlasti, optuživši SDA za preglasavanje hrvatskih ministara u federalnoj Vladi. Na pres-konferenciji održanoj u Mostaru, čelnici HDZ-a rekli su kako se od Federacije želi napraviti entitet samo za bošnjački narod.

Predsjednik HDZ BiH, Bariša Čolak izjavio je danas kako su evidentne političke razlike u pogledima na reformski put i budućnost BiH, te – kako je rekao – stalni pokušaji bošnjačke dominacije i majorizacije – doveli do neuspjeha razgovora između HDZ-a i SDA.

«Bošnjački politički interesi artikulirani kroz ovu stranku, na ovaj način u potpunosti izvan snage su stavili supotpisani partnerski sporazum o načelima za uspostavu parlamentarne većine, stoga je Predsjedništvo HDZ BiH utvrdilo da partnerski odnosi u dosadašnjoj formi na svim razinama zakonodavne i izvršne vlasti više ne postoje.»

Kao direktan razlog za ovakvu odluku, čelnici HDZ-a navode preglasavanje na sjednicama federalne Vlade na veoma važnim pitanjima.

«Želim vas podsjetiti da je samo na jednoj od federalnih Vlada, mislim na predzadnjoj, došlo do preglasavanja isključivo po nacionalnoj osnovi čak sedam puta, od toga su neka preglasavanja bila na ključnim zakonima, kaš što je to ranije bilo, zakon o braniteljima, ili pak zakon o restituciji. Dakle radi se o takvim zakonima koji se praktično, desetljećima pripremaju.»

Predstavnici HDZ-a odbacili su optužbe da je i ovaj njihov potez usmjeren ka stvaranju trećeg entiteta u BiH, uz naglasak da je riječ o zamjeni teza.

Govori potpredsjednik Vlade Federacije BiH i član Predsdjedništva HDZ-a BiH, Dragan Vrankić:

«Ovdje se želi Federacija isključivo entitet za Bošnjake. Ako se dolazi na Vladu da predstavnici bošnjačkog naroda, odnosno, ako stranke koje predstavljaju bošnjački narod, SDA i SBiH, može preglasavati trećeg partnera u vlasti, HDZ i donositi zakone bez naše nazočnosti, onda se radi upravo o jednom entitetu koji se zove bošnjački entitet.»

U HDZ-u smatraju kako SDA ima dvostruke standarde i kažu kako je SDA protiv principa dominacije jednog naroda u Mostaru, kao multietničkom gradu, te onda pitaju koji bi principi trebalo da važe u Federaciji, kao multietničkom entitetu.

Čelnici HDZ-a kažu kako se nadaju da će druga strana pregovore shvatiti ozbiljno i sa više uvažavanja, te naglašavaju kako traže da se, prilikom glasanja u Vladi Federacije, te u vladama Hercegovačko-neretvanskog i Srednje-bosanskog kantona, odluke ne donose ako za njih ne glasa barem jedan predstavnik sva tri naroda, zatim da neusaglašeni prijedlozi ne idu pred Vladu, te da se pitanja poput budžeta ne stavljaju na dnevni red bez prisustva resornog ministra.

XS
SM
MD
LG