Linkovi

Podrška stabilizaciji Haitija - 2004-03-12


Vijeće istaknutih Haićana izabralo je Gerarda Latortuea za novog premijera. Gospodin Latortue je ekonomista i bivši zvaničnik Ujedinjenih nacija a bio je i ministar vanjskih poslova Haitija 1988. god. kada je vojska zbacila civilnu vladu. Gospodin Latortue će se pridružiti privremenom haićanskom predsjedniku Boniface Alexandru u formiranju vlade koja će zamijeniti onu na čijem je čelu bio predsjednik Jean-Bertrand Aristide koji je napustio zemlju.

Gospodin Aristide je otišao u egzil u Centralno-afričku republiku kada su naoružani pobunjenici umarširali u glavni grad Haitija Porto-eu-Prince. Gospodin Aristide nije uspio u bilo kom pogledu da sprovede demokratsku vladavinu, protiv svojih političkih protivnika koristio je nasilje i odgovoran je za neregularne parlamentarne izbore na Haitiju 2000. god. koji su učinili ogorčenim mnoge Haićane.

Na Haitiju se sada nalaze trupe iz Kanade, Francuske, Čilea i Sjedinjenih država kako bi osigurale bezbjednost. Pomoćnik američkog državnog sekretara Roger Noriega je rekao da se mora sprovesti vladavina zakona i dodao da oni koji su odgovorni za zločine i zlostavljanja moraju biti kažnjeni. Bandama i siledžijama se ne smije dozvoliti da izazivaju pometnju, rekao je gospodin Noriega.

Američki ministar odbrane Donald Rumsfeld je izjavio da je moguće da se još više zemalja sa svojim trupama nađe uključeno na Haitiju: Mi već radimo na sljedećem kontingentu snaga za kojeg se nadamo da će biti formiran u roku od 90 dana. Ovo su naravno od strane Ujedinjenih nacija odobrene multinacionalne snage na čijem se čelu mi nalazimo.

Predsjednik Bush je pozvao na raskid sa prošlošću na Haitiju. Taj raskid se neće postići u formi vladavine tiranije. Haićanski narod, kako je rekao gospodin Noriega, zaslužuje lidere vrijedne njegovog povjerenja i poštovanja kojima je stalo do zajedničkog dobra više nego do ličnog dobitka. Gospodin Latortue je prema riječima Anne Marie Issa, članice haićanskog vijeća, neko ko ima viziju i ko može sviju okupiti.

Gospodin Noriega je istakao da Sjedinjene države i druge zemlje mogu pomoći ali da, kako je rekao, dugoročni posao izgradnje haićanske demokratije zavisi od samih Haićana.

XS
SM
MD
LG