Linkovi

Hag: 18 godina zatvora Ranku Češiću, hrvatski generali se dobrovoljno predali - 2004-03-11


Ranko Češić, optužen za zločine nad zatočenim Bošnjacima Brčkog, osudjen je danas na 18 godina zatvora. U odvojenom razvoju zbivanja vezanih za Haški sud, nakon što su jutros sletjeli na amsterdamski aerodrom, dvojica penzionisanih hrvatskih generala, Mladen Markač i Ivan Čermak su, u pratnji holandske policije i predstavnika Haškog suda, prebačeni u zatvor Scheveningen. Tom prilikom su advokati iz njihove pratnje najavili da će dvojica generala, optuženih za ratne zločine počinjene tokom akcije "Oluja", 1995. godine, već u petak imati priliku da se izjasne o krivnji.

Haški sud je danas izrekao presudu od 18 godina Ranku Češiću, optuženom da je u više odvojenih incidenata tokom maja i juna 1992. godine ubio 10 zatočenih Bošnjaka iz Brčkog, od kojih je najmanje dvojicu usmrtio teškim batinama. Uz ovo, Češić je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje zatočenika, posebno za tjeranje, pod prijetnjom oružjem, na seksualni čin dvojice braće. Zločini koje je izvršio Češić se karakterišu kao zločin protiv čoječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Kao olakšavajuće okolnosti su mu priznati priznanje krivnje, oktobra prošle godine, kao i suradnja sa haškim tužiteljima na drugim istragama Tužiteljstva.

Pored ovoga, jutros su u Tribunalu, nedugo nakon dolaska u haški pritvor hrvatskih generala Mladena Markača i Ivana Čermaka, haški zvaničnici najavili prvo obraćanje sudu optuženih generala za sutra poslijepodne, za koje je odbrana pripremila i zahtjev za njihovim puštanjem na slobodu do početka sudjenja.

Dvojica generala, koji su bili uključeni u zbivanja u i oko tzv. "redarstvene akcije Oluja", terete se od strane tužitelja Tribunala za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, počinjene protiv Srba u Krajini.

Tužiteljstvo Haškog suda pozdravilo je dobrovoljnu predaju hrvatskih generala pohvalivši hrvatske vlasti i same optuženike zbog brze reakcije na objavljivanje optužnice.

U isto vrijeme se iskazuje očekivanje da će hrvatska slično postupiti i prema ispunjenju ostalih obaveza koje ima prema haškom sudu. Misli se, u prvom redu, na hapšenje i predaju Tribunalu odbjeglog generala Ante Gotovine, čija izmijenjena optužnica sadrži iste stavke kao ona protiv Markača i Čermaka.

Danas je održana i statusna konferencija o pripremi još jednog u nizu sudjenja za zločine u prijedorskim logorima-sudjenje četvorici optuženih za zločine u logorima Omarska i Keraterm trebalo bi da počne u jesen ove godine, saopšteno je u Haškom sudu.

Riječ je o optužbi protiv Zeljka Mejakića, Dušana Fustara, Dusana Kneževića i Momčila Grubana.

Biće to peto haško sudjenje u čijem će središtu biti dogadjaji u Prijedoru i zloglasnim logorima u ljeto 1992. Za zločine u Omarskoj, Keratermu i Trnopolju već je sudjeno Dušku Tadiću, Milomiru Stakiću, Miroslavu Kvočki, Mladji Radiću, Milojici Kosu, Dragoljubu Prcaču, Zoranu Žigiću, Dušku Sikirici, Damiru Došenu i Draganu Kolundžiji. Svi su proglašeni krivim i osudjeni na kazne zatvora u rasponu od 3 godine do doživotnog zatvora.

XS
SM
MD
LG