Linkovi

Visoki predstavnik Paddy Ashdown upozorio  Komisiju Vlade Republike Srpske za ispitivanje događaja u Srebrenici - 2004-03-11


Visoki predstavnik Paddy Ashdown upozorio je Komisiju Vlade Republike Srpske za ispitivanje događaja u Srebrenici da je njihov zadatak isključivo pronalazak i objavljivanje informacija o sudbini i lokaciji žrtava, a ne ispitivanje šireg konteksta događaja.

Ashdown je na sastanku u Sarajevu predsjedavjaućem Komsije Marku Arsoviću i članovima rekao da je na osnovu prva dva mjeseca rada, Komisija na putu neupsjeha. Za neuspjeh Komisije odgovarat će i njeni članovi pojedinačno, ali i vlasti RS koje su formirale Komisiju na osnovu odluke Doma za ljudska prava, istakao je g Ashdown.

Visoki predstavnik istakao je da na osnovu ovakvog rada Komsije, RS dolazi u poziciju da bude optužena za nepoštovanje zakona zbog neprovođenja odluke najviše institucije u BiH koja se bavi ljudskim pravima. Sve ovo bi moglo dovesti u pitanje i pristupanje Partnerstvu za mir, zbog insistiranja NATO-a saradnji sa Haškim tribunalom.

Predsjedavajući Komisije Marko Arsović istakao je da prema odlukama Doma za ljudska prava i odluci Vlade RS, Komisija ima obavezu ne samo da nađe i dostavi informacije o sudbini i lokaciji žrtava, nego i da ispita događanja u Srebrenici od 10. do 19. jula 1995. godine, te da su te dvije obaveze izuzetno logički povezane.

Prekidajući izlaganje Arsovića, Visoki predstavnik je naglasio da je zbog neupsjeha Vlade RS da provede odluku Doma za ljudska prava BiH iz marta 2003. godine da ispita događaje u Srebrenici, Dom donio drugu odluku na jesen prošle godine o formiranju Komisije s isključivim mandatom da nađe i objavi sve informacije koje nisu bile dostupne javnosti o sudbini i lokaciji srebreničkih žrtava.

G. Ashdown je prihvatio Arsovićev prijedlog da pismeno obavijesti Vladu RS o svom tumačenju mandata Komisije.

XS
SM
MD
LG