Linkovi

D. Mikerević: Pogrešno javnost informisati o događajima u Srebrenici parcijalno - 2004-03-11


Premijer Republike Srpske, Dragan Mikerević zatražio je od predsjednika Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice tokom proteklog rata, Marka Arsovića da se ne objavljuju parcijalni izvještaji ove Komisije jer se na taj način stvara nepotrebna konfuzija.

U pismu upućenom predsjedniku Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19.jula 1995.godine, Marku Arsoviću premijer Republike Srpske, Dragan Mikerević upozoava da su posljednji javni nastupi članova ove Komisije izazvali mnoge komentare i i otvorili pitanje samog mandata ove Komisije. Iako ne navodi konkretne povode Mikerević ističe da je potpuno pogrešno javnost informisati o događajima u Srebrenici parcijalno o pojedinim dijelovima istrage jer to samo otežava proces i unosi nepotrebnu konfuziju i stvara napetost u radu.

Premijer Republike Srpske smatra da se rezultati rada ove Komisije mogu dostaviti javnosti tek pošto ih razmotri entitetska Vlada koja ju je i konstituisala te definisala njene nadležnosti. Mikerević podsjeća da Komisija nema mandat da se bavi pitanjima koja nisu definisana odlukom Doma za ljudska prava upozoravajući članove ove Komisije na ograničeno vrijeme koje imaju za podnošenje konačnog izvještaja.

Inače, predsjednik Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice, Marko Arsović je saopštio da očekuje dostavljanje dokumentacije iz haškog tribunala o događajima tokom jula 1995.godine te zapisnika koje su pripadnici SFOR-a izuzeli iz Mnistarstva odbrane, Generalštaba i MUP-a Republike Srpske. Arsović je potvrdio da je prema do sada prikupljenim podacima iz srpskih izvora, prilikom proboja, oko 5 hiljada Bošnjaka, izašlo sa područja Srebrenice nakon ulaska Vojske Republike Srpske te da su civili prevoženi autobusima uz pratnju UNPROFOR-a. On je saopštio da postoje podaci da je na tuzlanski aerodrom Dubrave tada stiglo oko 20 hiljada civila iz Srebrenice. Komisija će analizirati sve ove podatke i saslušati svjedoke kako bi se utvrdio tačan broj poginulih i zarobljenih Bošnjaka iz Srebrenice, najavio je Arsović precizirajući da tražene informacije iz Federacije još nisu dostavljene Komisiji za istraživanje događaja u i oko Srebrenice.

XS
SM
MD
LG