Linkovi

Prve reakcije iz Španije i svijeta na bombaške napade u Madridu - 2004-03-11


Španska vlada saopštava da nema nikakve sumnje da su napad izveli baskijski separatisti. Premijer Jose Maria Aznar:

Nema nikakve mogućnosti za pregovore sa tim ubicama koji toliko dugo već uzrokuju toliko mnogo smrti širom ove zemlje. Niko ne treba da sumnja u to da samo čvrstim stavom možemo da zaustavimo takve napade. Ta čvrstina se može i mora iskazati na dva plana - kroz borbu protiv terora i kroz potpuno odbacivanje ciljeva koje ti teroristi žele da ostvare.

Vlasti su za ove napade u početku okrivile baskijsku terorističku organizaciju ETA, koja je slične napade izvršila i nekoliko dana pred prethodne opšte izbore u Španiji. Medutim, lider zabranjene baskijske političke partije - Batasuna, negirao je da je ETA izvela te napade, uz sugestiju da su za njih odgovorne arapske snage otpora.

Lideri zemalja širom svijeta osudili su bombaške napade u Madridu. Predsjednik Bush je danas telefonirao premijeru Jose Maria Aznaru i porodicama žrtava uputio izraze saučešća. Nešto kasnije, američki je predsjednik za medije dao kraću izjavu:

Danas sam govorio sa kraljem Španije, i sa premijerom Aznarom i prenio im naše saučešće zbog gubitka ljudskih života i rekao sam im da naša zemlja snažno suosjeća sa španskim narodom. Mi veoma cijenimo sve što je Španija učinila u borbi protiv terorizma, i poštujemo njen odlučan stav protiv terorističkih organizacija, rekao je gospodin Bush.

I evropski lideri su izrazili zaprepaštenje i uputili izraze suosjećanja Španiji. Predstavnik Evropske Unije za medjunarodne odnose i sigurnost, Javier Solana:

Ni jedan čin terorizma ne može ničim biti opravdan, pa ni ovaj brutalni napad u Madridu. I nije ovo prvi put da se ovako nešto dešava pred sam kraj izborne kampanje u Španiji. Napad na slobodne izbore jasno govori o namjeri da se uništi demokratski sistem. Španci će, siguran sam u to, sačuvati svoj mir i savladati svoj bol i nastaviti da izgradjuju demokratsku Španiju.

Predsjednik Evropskog Parlamenta Pat Cox nazvao je jutrošnje napade objavom rata demokraciji, a zatim je članove tijela kojim predsjedava pozvao da minutom šutnje iskažu solidarnost sa španskim narodom.

Francuski predsjednik Jacques Chirac je premijeru Aznaru prenio izraze saučešća u svoje i u ime francuskog naroda.

Predsjednik Evropske Komisije Romano Prodi u svojoj je izjavi jutrošnje napade nazvao svirepim i bezosjećajnim zločinačkim činom protiv bespomoćnog naroda.

Napade su osudili i ruski predsjednik Vladimir Putin, kineski premijer Wen Jia Bao, papa Ivan Pavao Drugi, njemački kancelar Gerhard Schroeder i brojni drugi uglednici, uključujući i generalnog sekretara UN Kofi Annana.

Još jednom smo svjedoci besmislenog ubijanja nedužnih ljudi. Ubijanje nedužnih ne može biti opravdano bez obzira na navodne razloge. Upućujem duboko suosjećanje njegovoj visosti Juan Carlosu I, te vladi i narodu Španije, rekao je generalnisekretar svjetske organizacije.

XS
SM
MD
LG