Linkovi

Obavještajne kontroverze - 2004-03-10


Na saslušanju pred senatskim Komitetom za oružane snage, demokratski senator Edward Kennedy ispitivao je direktora CIA-e Georgea Teneta o razlikama u njegovoj procjeni i procjeni Bushove administracije o prijetnji koju je Saddam predstavljao prije rata.

Gospodine Tenet, u govoru kojeg ste prošlog mjeseca održali na Univerzitetu Georgetown, rekli ste da obavještajne službe nikada nisu rekle da je prijetnja od strane Iraka bila neposredna. I jasno ste definirali razliku izmedju obavještajnih podataka koje ste vi pribavili i načina na koji ih jepredsjednik Bush koristio da bi opravdao ulazak u rat. Ključno je pitanje: da li je prijetnja bila dovoljno ozbiljna i obavještajni rezultati dovoljno sigurni - da bi se išlo u rat? Savjetnici za nacionalnu sigurnost su rekli da ne treba da čekamo na atomsku pečurku. Predsjednik Bush, lično, možda nije koristio riječ ”neposredna“, nego je pažljivo birao jake riječi da bi opisao tu prijetnju. Tako jake riječi obavještajne službe nikad nisu upotrijebile, rekao je senator Kennedy.

Mislim da je način na koji smo mi predsjedniku opisali tu prijetnju bio tačan i to se jasno vidi iz naših glavnih zaključaka u nacionalnoj sigurnosnoj procjeni. Mi smo bili uvjereni da je Saddam Hussein, osim zaključaka koje smo naveli u vezi sa bio-hemijskim proogramima, bili smo dakle uvjereni da on i dalje nastoji da nas prevari i uspostavi programe koji bi nas kasnije mogli iznenadjivati i predstavljati prijetnju našim interesima, odgovorio je direktor CIA-e.

Da li ste predsjedniku ikada rekli da je prenaglasio procjene te prijetnje?

Ne mislim ovdje iznositi kakve sam razgovore imao i šta jesam, a šta nisam učinio, osim što ću reći da možete biti uvjereni da bih ja, da sam vjerovao da je neko namjerno pogrešno tumačio obavještajne podatke - o tome i progovorio, bio je kategoričan gospodin Tenet. On je zaključio da ne smatra da su oni koji kreiraju politiku pogrešno interpretirali obavještajne podatke - kako bi opravdali rat. U jednom ranijem govoru, senatorKennedy je rekao da je Bushova administracija iskoristila američke strahove nakon 11. septembra i prenaglasila veze Saddama Husseina i al-Qaide.

Marširajući u rat predsjednik je preuveličao tu prijetnju svakako. Nije to bilo ni rafinirano niti nijansirano. Bilo je to čisto, nepatvoreno trgovanje strahom, bazirano na prikrivenoj strategiji da se američki narod ubijedi da je Saddam u stanju da al-Qaidi osigura nuklearno oružje - i da to opravdava hitan ulazak u rat, ustvrdio je Edward Kennedy. Bijela Kuća je odbacila optužbe senatora Kennedy-a kao netačne i neosnovane, nazvavši ih pokušajem da se diskreditira predsjednik pred naredne izbore. Oštar kritičar gospodina Busha, senator Kennedy ima prominentnu ulogu u predsjedničkoj kampanji svog kolege senatora Johna Kerry-a.

XS
SM
MD
LG