Linkovi

Stanje ljudskih prava u Turskoj - 2004-03-10


Istraživanje koje je sproveo američki State Department je utvrđeno da je turski parlament usvojio obimne reforme koje se tiču pitanja mučenja, vjerskih sloboda, slobode izražavanja, uloge vojske u vladi i slobode udruživanja.

Neke od reformi već su sprovedene. Ozbiljni problemi međutim još uvijek postoje posebno kada je riječ o slučajevima mučenja koja vrše pripadnici turskih snaga sigurnosti. Lorne Craner je pomoćnik američkog državnog sekretara za pitanja demokratije, ljudskih prava i rada. Gospodin Craner kaže da je Turska napravila prvi korak po ovim pitanjima ali da može učiniti više. Konkretno, rekao je gospodin Craner, u Turskoj je i dalje prisutan problem mučenja.

Turska vlada se opredjelila za kako su to nazvali politiku nulte tolerancije prema mučenju. Sjedinjene države prate napredak u tom domenu. Nastojanja na sprovođenju reformi u Turskoj i od strane specijalne komisije Vijeća Evrope, organizacije koju čini 45 evropskih zemalja a koja je uspostavljena u cilju promoviranja demokratije i poštivanja ljudskih prava. Iz ove komisije su saopštili da je Turska u nešto više od dvije godine sprovela više reformi nego je to učinila u prethodnih deset. Kao rezultat toga, kažu iz komisije, nije potrebno nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Turskoj koje je Vijeće Evrope vršilo od 1996. god. Članovi komisije su također izjavili da postoji želja ne samo od strane vlasti već i kod turskog naroda da vide da se njihova zemlja mijenja u pravcu demokratije, poštivanja ljudskih prava i priznavanja individualne inicijative. Komisija traži od Turske da nastavi, kako je to rečeno, promovirati kulturne i jezičke različitosti i da obezbijedi bolju zakonsku zaštitu manjinama uključujući tu i Kurde.

Američki državni sekretar Colin Powell je izjavio da je Turska demokratska zemlja tipa za kojeg se Sjedinjene države nadaju da će zaživjeti u Iraku.

POWELL: Mi se zahvaljujemo Turskoj na značajnoj ulozi koju ima u tom regionu kao model sekularne muslimanske države koja slijedi put demokratije. Očekuje se da će reforme u Turskoj povećati njene šanse za kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji. To je u interesu Turske jednako kao i u interesu njenih susjeda u Evropi i na Srednjem istoku.

XS
SM
MD
LG