Linkovi

Pogled u proslost staru 13 milijardi godina - 2004-03-10


Tek objavljene fotografije sa svemirskog teleskopa Hubble, pokazuju najranije i najdublje imidže univerzuma, ikada vidjene. Znanstvenici širom svijeta, nakon što su vidjeli fotografije, nastoje dešifrirati nevjerovatne snimke koji zadiru u prostor udaljen 13 milijardi svjetlosnih godina , ne bi li saznali kako je stvorena galaksija.

Glavni imidž - kompilacija više od 800 slika koje je teleskop Hubble prikupio tijekom nekoliko mjeseci snimanja, izgleda kao zatamnjeno nebo posutu blistavim zvijezdama, zatim žutim, narandžanstim i ružičastim tačkama, i kometama. Medjutim, znanstvenici kažu da imidž predstavlja drevne galaksije koje na zemlji nikada do sada nisu vidjene, iz vremena srednjega vijeka univerzuma, i oko 700 milijuna godina nakon vjerovatnoga rodjenja univerzuma - tzv. Velikog Praska . Naučni institut za svemirska istraživanja u Baltimoru, savezna država Maryland, je imidž sa Hubblea predstavio naučnicima cijeloga svijeta. Nakon što su podaci objavljeni, astro-fizičari Muzeja za povijest prirode u New Yorku, upotrijebili su ogroman kako bi down-loadovali informaciju.

Kustos Odjela Muzeja za fiziku, Michael Shara, kaže da sada znanstvenici koriste ove imidže prostora udaljenoga 13 milijardi svjetlosnih godina, kako bi odgovorili na pitanja o povijesti svemira:

SHARA : Kada gledamo u jedan od ovih objekata na snimcima, s kojih je svjetlost putovala do nas 13 milijardi godina - mi praktički vidimo taj nebeski objekt kakav je bio upravo prije 13 milijardi godina! To je kao kada biste iskopali fosil iz prošlosti - dakle, proučavamo povijest univerzuma, gledajući u ove drevna tijela. U tom smislu, mogao bih reći da je teleskop Hubble - mašina za vremeplov.

U narednoj će nedjelji timovi stručnjaka iz Američkoga Muzeja Povijesti Prirode, zatim s Univerziteta Columbija, i državnoga Univerziteta Stonybrook, u New Yorku, pokušati dešifrirati imidž, ne bi li saznali posebnom procjenom svakoga objekta koji se vidi na snimcima teleskopa, odakle zapravo dolaze galaksije? Kako bi obavili što je mogućno više posla, astrofizičari su podijelili zadatke; tako će Univerzitet Columbija fokusirati svoju pažnju na najudaljenije predmete, i dramatične promjene koje je Hubble uhvatio, kao na primjer eksplozija zvijezda, i crne rupe. .. Astrofizičari sa Stonybrooke-a će se koristiti najnovijim kompjutorskim tehnikama kako bi izmjerili blještavost i najbljedjih imidža, i izračunali njihovu dob i udaljenost. Tim njujorškog Muzeja će opet pokušati identificirati ledene objekte i njihove karakteristike. Gospodin Shara napominje da je javnost pozvana da promatra znanstvenike kako rade,tako da , naglašuje, oko toga ne bude nikakve misterije, da ne misle ljudi da izmišljamo odgovore.

Imidži koje je napravio svemirski teleskop Hubble objavljeni su par nedjelja nakon što je NASA objavila da Hubble zapravo ide u mirovinu.

XS
SM
MD
LG