Linkovi

U Hagu svjedočio preživjeli iz sela Dusina - 2004-03-09


Na sudjenju Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi, zapovjednicima 3. korpusa i 7. muslimanske brigade Armije BiH, haški tužitelji su danas izvodili svoje svjedoke. Po njima, u selu Dusina nedaleko od Zenice, pripadnici Armije BiH su 26. januara 1993. streljali šest lokalnih pripadnika HVO i jednog civila, a današnji je svjedok samo sticajem okolnosti preživio to masovno ubistvo.

Svjedok tok zločina je bio Ivica Kegelj, koji se danas prisjećao kako su pripadnici Armije BiH, nakon ulaska u Dusinu 26. januara 1993., streljali vojnike HVO i jednog civila- on je slučajno izbjegao istu sudbinu, zato što je bio krvav i onesviješten od batina.

Prema njegovom svjedočenju su pripadnici Armije BiH, po ulasku u selo, hrvatske civile i lokalne pripadnike HVO koristili kao "živi štit", a potom svjedoka i još sedam zarobljenih muškaraca poveli u pravcu svjedokove kuće. Već na putu su izdvojili i streljali jednog zarobljenika, govoreći da je to "primjer drugima, da vide što će im se dogoditi ukoliko ne budu suradjivali".

Potom je zarobljenima naredjeno da se postroje, a onda je jedan po jedan prozivan i, uz batine, ispitivan o oružju. Ispitivanje se završavalo tako što im je, jednom po jednom, naredjeno da trče, nakon čega bi uslijedio rafal u ledja.

Kada je došao red na njega, svjedok je od batina vojnika koji je nosio nadimak "Geler", bio sav krvav i izgubio je svijest. To mu je, vjeruje Kegelj, spasilo i život jer nije mogao trčati i potom biti pokošen automatskim oružjem.

Isto veče, Ivica Kegelj je zajedno sa još zarobljenih 26 pripadnika HVO prebačen u KP dom u Zenici.

Za ubistva u Dusini haška optužnica tereti Envera Hadžihasanovića, koji je u to vrijeme bio zapovjednik jedinica koje su učestvovale u napadu i kasnijim ubistvima u ovom srednjebosanskom selu.

Na dosadašnjim sudjenjima političkim i vojnim vodjama Hrvata u srednjoj Bosni, branitelji Blaškića, Kordića i Čerkeza su tvrdili da je "prva krv" u hrvatsko-bošnjačkom sukobu prolivena baš u selu Dusina, 1993. godine.

XS
SM
MD
LG