Linkovi

Beograd: Počelo sudjenje optuženicima za Vukovar - 2004-03-09


Suđenje šestorici Srba koji su optuženi da su prije više od 12 godina počinili ratne zločine u Hrvatskoj počelo je danas u Beogradu. Okrivljeni u ovom prvom suđenju u Srbiji po optužnici za ratne zločine su među osam lica koja su, kako se navodi, učestvovala u ubijanju blizu 200 ljudi u Vukovaru u novembru 1991. god. Jedan od osmorice optuženih umro je jučer, dva mjeseca nakon pokušaja samoubistva, dok će se drugi pojaviti kao svjedok države, odnosno optužbe. Ovo suđenje se smatra ključnim testom za specijalni srbijanski sud koji je uspostavljen prošle godine kako bi sudio za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije. Prvo veće sudjenje za ratne zločine koje je danas započelo u Srbiji, je od iznimne važnosti i za Medjunarodni sud za ratne zločine u Hagu, ustvrdila je glasnogovornica Tužiteljstva, naglašavajući da je riječ o prvom primjeru takve vrste konkretne suradnje.Temelj dokaznog materijala, koji će biti prezentiran na sudjenju šestorici Srba, optženih za zločine počinjene na poljoprivrednom dobru Ovčara kraj Vukovara, novembra 1991. godine, nalazi se u dokumentima koje je pribavio i posejduje Haški sud, podsjeća se u Tribunalu.

S tim u vezi, potvrdjeno je kako su tužitelji iz Srbije dobili pristup dokumentima, kojih je, kaže se, "čak desetak kutija" upućeno na adresu Specijalnog suda u Beogradu.

U Hagu se podsjeća da su za zločine počinjene tokom i nakon zauzimanja Vukovara, optužena trojica srpskih oficira: Veselin ŠljivanČanin, Mile Mrkšić i Miroslav Radić, koji trenutno u pritvoru tribunala čekaju na početak sudjenja.

XS
SM
MD
LG