Linkovi

Počinju pripreme za irački Tribunal za ratne zločine - 2004-03-09


Prvih nekoliko - od planiran 50-tak sudija i zvaničnika američkog ministarstva pravosudja, očekuju se u Iraku u nadolazećim danima, sa zadatkom da pomognu Iračanima da prodju temeljito kroz dokaze i dokumente i razviju tužbu protiv Saddama Husseina i drugih iračkih zvaničnika. Salem Chalabi, irački odvjetnik , obrazovan u Sjedinjenim Državama, i odgovoran za uspostavu Tribunala, izjavio je za Glas Amerike u čemu će to američki pravni stručnjaci pomoći:

CHALABI: Oni će nam pomagati u polju istražnih postupaka i sličnih procesa, gdje nam je i potrebna velika pomoć. Irački suci i tužitelji nemaju dovoljno iskustva u tako kompleksnim pravnim pitanjima, i zato nam treba pomoć.

Sami Iračani će biti odgovorni za vodjenje postupaka na budućem Tribunalu, inače neovisnom pravnom tijelu zasnovanom na iračkom i medjunarodnom pravu, i uz jurisdikciju nad svakim Iračaninom pod sumnjom da je činio ratne zločine u režimu Saddama Husseina. Paul Bremer, američki administrator u Iraku, takodjer je govorio na američkoj tv mreži FOX NEWS, o Tribunalu:

BREMER: Iračani su ustanovili Tribunal. Sada su im potrebni ljudi koji će ga opsluživati - istražitelji, tužitelji, sudije; ono u čemu im mi pomažemo je: kako prikupiti i sortirati dokaze.

U tom cilju, glasnogovornik za Koalicionu prijelaznu vlast u Iraku, kaže da stručnjaci iz raznih zemalja već uveliko prolaze kroz cijele planine dokumenata i dosijea, kao i , prema procjeni, 300 masovnih grobnica za koje se vjeruje da kriju tijela masakriranih šiita i Kurda. Kada će Tribunal faktički započeti rad, još uvijek nije jasno. Salem Chalabi vjeruje da će proći mjeseci do toga:

CHALABI: Vjerovatno 9 mjeseci do prvoga sudjenja.

I, kako dodaje, drugi faktor koji utječe na datum početka rada, jest sigurnosna situacija u Iraku.

CHALABI : Ne mogu zamisliti da će napadi moći totalno onemogućiti rad Tribunala, ukoliko baš sudnice ne budu meta. Medjutim, ne želimo da tribunal bude izvan Iraka, jer to irački Tribunal.

Saddam Hussein je uhapšen u decembru, i američke snage ga drže na nepoznatoj lokaciji u Iraku. Neimenovani američki zvaničnici su medjutim izjavili za New York Times da je Hussein do sada kazao vrlo malo toga što bi se moglo iskoristiti na sudjenju protiv njega.

XS
SM
MD
LG