Linkovi

Na haškoj optužnici još dva generala Hrvatske vojske - 2004-03-08


U tužiteljstvu Haškog suda je potvrdjeno da su danas skinuti pečati sa dvije nove optužnice za hrvatske generale. Riječ je o optužnicama protiv Mladena Markača i Ivana Čermaka, kao i o izmijenjenoj optužnici protiv odbjeglog generala Ante Gotovine.

Obojica hrvatskih generala sa novih haških optužnica su optuženi za zločine protiv čovječnosti i povrede prava i običaja ratovanja, počinjene tokom i nakon tzv."redarstvene akcije Oluja" , 1995. godine, saošteno je u Tužiteljstvu.

U uredu glavne tužiteljice, Carle del Ponte, nadaju se skorom prebacivanju generala Markača i Čermaka u pritvor Scheveningen, te podsjećaju da se od Zagreba očekuje i hapšenje i predaja odbjelog Ante Gotovine.

Dok se očekuje objavljivanje punog sadržaja optužnica, iz Tužiteljstva podsjećaju da je riječ o visokim hrvatskim dužnosnicima- general Markač je u vrijeme "Oluje" bio zapovjednik posebnih jedinica policije, dok je Čermaku nakon akcije bila povjerena uprava nad gradom Kninom.

Komentirajući dosadašnju "šutnju" hrvatskih vlasti o novim optužnicama, iako im je njihov sadržaj poznat još od 1.marta, izvori u Trubunalu naglašavaju da su i tužitelji i zvaničnici u Zagrebu bili obavezni poštivati tajnost optužnice, sve do sudske odluke o njenom objavljivanju.

Nezvanično se najavljuje da bi dvojica novooptuženih hrvatskih generala mogli stići u Hag do kraja sadmice, te da će se odmah za njih zatražiti puštanje na slobodu do početka sudskog procesa.

XS
SM
MD
LG