Linkovi

Povijesni dan za novi Irak - 2004-03-08


Prijelazni predsjednik iračkog upravljačkog vijeća, Muhammad Bahr al Ulloum, pozdravio je potpisivanje historijskog dokumenta riječima da je put ka novom Iraku je počeo padom Saddama Husseina, dok će povratak suvereniteta iračkom narodu biti trenutak krunisanja nacije. Privremeni Ustav, koji su potpisali 25 članova Prijelaznoga Vijeća, poziva na izbore slijedećega Januara. Islam će biti službena religija Iraka, i izvor pravnog sistema. Kurdi će u tri sjeverne provincije u kojima žive - imati osnovnu autonomiju pod novim iračkim federalnim režimom, a svojoj bi nezavosnosti mogli odlučiti kasnije.

Član Upravljačkoga Vijeća, Adnan Pachaci:

Nakon mjeseci i mjeseci konstantnoga rada i odgovornih diskusija, Vijeće je postiglo jednoglasan, zajednički sporazum o ovom zakonu.

Ahmad Chalabi, lider Iračkog Nacionalnog Kongresa:

Rekao bih da je ovo veliki dan za Irak, za cijelu regiju, za Arape uopće.

Gospodina Chalabija su pitali: šta će donijeti Ustav ?

Chalabi: Ovo u stvari nije Ustav, ovo je privremeno rješenje. Ali kada se napravi i donese pravi Ustav - za irački narod će nastupiti vrijeme slobode, prava, i prava za manjine.

Potpisivanje je inače dva puta odgadjano, prvo nizom bombaških napada u Baghdadu i Karbali, a potom u petak , rezervama koje su šiitski lideri izrazili u zadnji trenutak.

XS
SM
MD
LG