Linkovi

Nakon ostavke predloženi ministar odbrane BiH i stranka predlagač bez komentara - 2004-03-08


Zvaničnici stranaka na vlasti danas nisu željeli da komentarišu odustajanje Dragomira Dumića od kandidature za ministra odbrane B i H dok predstavnici opozicije smatraju da ovaj čin samo potvrđuje neodgovornost predlagača, odnosno Srpske demokratske stranke.

Kandidat za ministra odbrane Bosne i Hercegovine Dragomir Dumić, danas nije želio da komentariše razloge za odustajanje od kandidature za ovu odgovornu funkciju baš kao i čelnici Srpske demokratske stranke koji su ga predložili. Međutim, predstavnici opozicije u Republici Srpskoj smatraju da Dumić nema podršku međunarodne zajednice te da je to razlog odustajanja od kandidature. Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine, Nikola Špirić je izjavio da to dovoljno govori o ozbiljnosti i odgovornosti predlagača, odnosno Srpske demokratske stranke koja vodeći inat-politiku od ljudi pravi mete a ne stvara ozbiljne državne ministre. On je poručio da SDS nije i ne može biti partner međunarodnoj zajednici naglasivši da će svaki prijedlog lidera ove stranke, Dagana Kalinića biti gorko iskustvo za Republiku Srpsku. Špirić je istakao da se istim principom predlaganja kandidata služi i Stranka demokratske akcije u Federaciji te da se ministri odbrane i njihovi zamjenici biraju kao da će jedni drugima objavljivati rat a ne implementirati standarde potrebne Bosni i Hercegovini za Partnerstvo za mir.

Inače, lider najveće opozicione sranke u Republici Srpskoj, predsjednik Saveza Nezavisnih socijaldemokrata, Milorad Dodik je potvrdio da mu je iz određenih međunarodnih krugova nuđeno da prihvati funkciju ministra odbrane B i H što je on odbio jer, kako je rekao, ne želi da sprovodi ono čemu se protivi.

Dodajmo i to da je grupa građana srpske nacionalnosti danas podigla željezni krst na srednjovijekovnoj tvrđavi iznad Srebrenice. Prethodno su, prije nekoliko dana, nepoznata lica srušila i odnijela drveni krst koji se tu nalazio a koji je već nekoliko puta rušen. Inače, ovaj krst je već duže vremena predmet sporenja Srba i Bošnjaka u ovom gradu. Recimo i to da je Sekretarijat Republike Srpske za odnose sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu i istraživanje ratnih zločina dostavio banjalučkoj kancelariji haškog Tužilaštva krivični predmet protiv 49 Bošnjaka osumnjičenih za ratne zločine na području Srebrenice. Među osumnjičenim se pored Nasera Orića nalazi i aktuelni načelnik opštine Srebrenica,Abdurahman Malkić.

XS
SM
MD
LG