Linkovi

Banja Luka: Reakcije na posjetu ambasadora Prospera Republici Srpskoj - 2004-03-05


Nakon jučerašnje posjete američkog ambasadora za pitanja ratnih zločina Pjera Prospera Banjaluci, u Republici Srpskoj se danas bilježe brojna,prilično različita,reagovanja.

Republika Srpska je ispoštovala gotovo sve zahjeve međunarodne zajednice u pogledu saradnje sa haškim tribunalom, počev od uklanjanja Radovana Karadžića sa mjesta predsjednika ovog entiteta i SDS-a, do donošenja zakona o saradnji sa tribunalom i uspostavljanja oficira za vezu sa ovim sudom. Ističe ovo član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Borislav Paravac, reagujući na zahtjeve Pjera Prospera da se poboljša saradnja Republike Srpske sa sudom u Hagu.

»Mi smo sve te tehničke uslove, na neki način ispunili. Međutim, taj problem postoji i dalje. To je jedan krupan politički problem o kome, u posljednje vrijeme, od strane međunarodne zajednice, praktično, nema više dijaloga. Opasno je ako nema dijaloga i teško će ići ako nema dijaloga.«

Premijer Republike Srpske, Dragan Mikerević, smatra da činjenica da Radovan Karadžić i Ratko Mladić još nisu uhapšeni ne bi trebalo da utiče na prijem Bosne i Hercegovine u Partnerstvo za mir.

»Ja očekujem da ćemo u narednom periodu imati, sigurno, i više susreta sa međunarodnim predstavnicima da vidimo šta je u svemu tome realno u ovom vremenu do Istanbula, odnosno, do juna mjeseca uradti.«

Međutim lider opozicije, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Milorad Dodik smatra da su optužbe koje je Pjer Prosper uputio na račun Republike Srpske, ustvari usmjerene ka vladajućim strankama.

»Apsolutno je adresa ovog govora bila uperena na vlasti, isključivo, SDS i ljude iz SDS-a. Nažalost, Republika Srpska zbog toga ima velike probleme.«

Visoki zvaničnik Partije demokratskog progresa,Velimir Sakan odbacuje neke tvrdnje američkog ambasadora izrečene u Narodnoj Skupštini.

Mislim da neka njegova izlaganja, možda, odudaraju od stvarnosti i smatram da su institucije Republike Srpske svjesne svoje odgovornosti, i u skladu sa svojim ovlaštenjima, ubijeđen sam da će i odraditi onaj dio posla koji se od njih očekuje.«

Danas se oglasila i Demokratska stranka koja je ocijenila da kvalifikacije Pjera Prospera o Republici Srpskoj kao crnoj rupi u političkom i ekonomskom pogledu predstavljaju, bez obzira na motive, poraznu činjenicu o stepenu postignutih promjena na ovim prostorima.

XS
SM
MD
LG