Linkovi

Makedonski predsjednik sahranjen uz najviše počasti - 2004-03-05


Makedonski predsjednik Boris Trajkovski , koji je poginuo prošle nedjelje u avionskoj nesreći kod Mostara, sahranjen je danas uz prisutnost svjetskih lidera. Zvaničnici Britanije, Kine, Rusije, Sjedinjenih Država i drugih zemalja došli su da se oproste s Borisom Trajkovskim, a medju njima je bio i predsjednik Evropske Komisije Romano Prodi, koji je ovom prilikom pozvao makedonski naord da nastavi pro-evropske reforme koje je započeo gospodin Trajkovski. Na desetine hiljada ljudi izašlo je na ulice kako bi ispratili pokojnog predsjednika. O naslijedju pokojnog makedonskog predsjednika za Glas Amerike je nakon sahrane našem novinaru Vedranu Andonovskom govorio čelnik američke delegacije, ministar za pitanja ratnih vojnih veterana, Anthony Principi

Principi: Ovo je bio jedna od najdirljivijih i najdostojanstvenijih sahrana na kojima sam imao privilegiju prisustvovati. Saharana odražava ljubav i divljenje prema pokojnom predsjedniku ne samo naroda Makedonije, nego i svjetskih lidera koji su došli da se s njime oproste. Ovo je način da se još jednom osvrnemo i na njegov život. Predsjednik Bush se gospodinu Trajkovskom istinski divio ; on je sa mnom razgovarao o njemu, i o tome što je gospodin Trajkovski predstavljao za Balkan. Bio je to čovjek koji je njegovao viziju da demokratske vrijednosti i ideale donese svom narodu; bio je neisključiv čovjek , koji je gradio szemlju zasnovanu na multi-etničnosti i zajedništvu. Njegov će se gubitak jako osjetiti, ali vjerujemo da će i njegova ostavština nastaviti živjeti u novim generacijama.

Makedonski premijer Branko Crvenkovski je na pogrebu rekao da ko god zna Makedonce, može pretpostaviti da će ovakva tragedija Makedoniju načiniti još jačom u ovom nemirnom regionu. Na to ministar Principi kaže:

PRINCIPI: Mislim da je to tačno. Takodjer mislim da je makedonski narod shvatio da je on bio veliki lider. Nadajmo se da će njegove ideje i naslijedje živjeti, ne samo u Makedoniji, nego i u mojoj zemlji. Takodjer se nadamo da će slijedeći predsjendik, kada ga makedonski narod svojom voljom izabere, graditi budućnost na ostavštini predsjednika Trajkovskog.

XS
SM
MD
LG