Linkovi

Demokratski kandidat za predsjednika gotovo sasvim sigrno - John Kerry - 2004-03-03


Od New Yorka do Californije, od Ohio-a do Georgije, senator Kerry je dominirao u preliminarnim izborima juče, na takozvani Super Utorak - kada se istovremeno glasa u 10 saveznih država širom Amerike.

Senator John Edwards iz Sjeverne Caroline nije bio u mogućnosti da pobijedi ni u jednoj od tih saveznih država, a senatoru Kerry-u se rezultatom približio jedino u Georgiji. Američki mediji izvijestili su sinoć da je senator Edwards odlučio da odustane od daljeg natjecanja i da će o tome danas, u svojoj matičnoj saveznoj državi, izdati i zvanično saopštenje.

Povlačenje senatora Edwardsa - učinilo je senatora Kerry-a gotovo sigurnim kandidatom Demokratske stranke koji će se u novembru na izborima suprotstaviti predsjedniku Bushu.

Svojim oduševljenim pristalicama gospodin Kerry se obratio sinoć na jednom pobjedničkom skupu, ovdje u Washingtonu D.C.: - Večeras, poruka koju upućujemo širom naše zemlje ne može biti jasnija: Promjene stižu u Ameriku.

Senator je zatim, u mirnijem tonu, nastavio: - Ja sam borac i više od od 30 godina sam u borbi, na prvim linijama fronta u borbi za pravdu i za temeljne američke vrijednosti. Ove, 2004. godine, obećavam vam da ćemo istinito progovoriti o tome šta se dogodilo sa našom zemljom, i borićemo se i boriti da Americi vratimo njenu budućnost i njenu nadu, rekao je John Kerry.

Senator John Edwards nije sinoć javno potvrdio da planira da se povuče iz ovog natjecanja. Ali je, obraćajući se svojim pristalicama u Atlanti, uputio zahvalu Demokratima koji su ga podržavali u proteklih 6 sedmica. - Naša kampanja nikada nije bila u vodama političkog cinizma. Naša je politika - politika nade. Radi se o politici koja je ostvarljiva. I ponosan sam na činjenicu da smo vi i ja zajedno u natjecanje i debate vratili pitanja poput rase, jednakosti, gradjanskih prava, siromaštva - pitanja o kojima američki narod zaista duboko brine.Dokučili smo, ponovo, dušu naroda. Oni osjećaju to očemu smo govorili. Mi smo bili motor koji je to pokrenuo i zaista sam ponosan na to što smo zajedno postigli - vi i ja. Malo iznenadjenje je predstavljala pobjeda bivšeg guvernera Vermonta Howarda Dean-a - nad senatorom Kerry-em u Vermontu. Medjutim, ta je pobjeda tek nešto više nego simbolična, s obzirom da je do nje došlo dvije sedmice nakon što je gospodin Dean prekinuo svoju kampanju, poslije niza razočaravajućih poraza.

Predsjednik Bush je sinoć telefonirao senatoru Kerry-u i čestitao mu na impresivnim rezultatima ostvarenim u jučerašnjim preliminarnim izborima. Predsjednik je senatoru Kerry-u rekao da se unaprijed raduje jednom nadahnutom natjecanju u novembarskim izborima. Senator Kerry je novinarima rekao da je imao veoma prijatan razgovor sa predsjednikom i da je tom priliko gospodinu Bushu rekao da se nada da će se izborna kampanja voditi o najvažnijim pitanjima za Ameriku.

XS
SM
MD
LG